Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 13 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Géén PPE-platform voor elektrische Cayman en Boxster

Er is een reden om nog een keer op de Mission R-conceptauto van Porsche terug te komen. Hij heeft een dubbele boodschap, zo ontdekten we, want is een voorbode op de elektrische toekomst van de Cayman en Boxster.

Het studiemodel, zoals getoond op de IAA Mobility in München begin vorige maand, is meer dan een blik op de circuitracer van de toekomst. Wie goed kijkt, ziet veel hints die wijzen in de richting die Porsche bewandelt naar hun eerste elektrische sportauto voor de straat. “Onze conceptmodellen zijn altijd nauw verbonden met onze productie-auto’s. Je zult designelementen van de Mission R in de toekomst terugzien”, gaf Porschedesignbaas Michael Mauer aan op de IAA.

Straatauto’s van de toekomst

Kort na het mobiliteitsevenement spreken we de man die het idee van de Mission R heeft bedacht, Dr. Frank-Steffen Walliser. Als Vice President van de productlijnen 911 en 718 was Walliser niet direct betrokken bij de ontwikkeling van het conceptmodel, maar met de elektrische Cayman en Boxster in de pijplijn weet hij als geen ander welke technieken en filosofieën achter de Mission R relevant zullen zijn voor de Porsche-straatauto’s van de toekomst. 

Porsche Boxster
Afbeelding: Schulte Design

Het is nog te vroeg om concrete details uit de doeken te doen. Wel kon Walliser bevestigen dat de nieuwe Cayman straks niet op het in ontwikkeling zijnde PPE-platform gebouwd gaat worden. “Het PPE-platform maakt gebruik van een accupakket in de bodem, en dat is niet iets wat je in een sportauto wilt. We zijn erg blij met de uiteindelijke zitpositie in de Taycan, maar voor een echte sportauto moet het nog lager.”

Lotus Evija

Het ligt dus voor de hand dat Porsche eenzelfde weg zal bewandelen als Lotus doet met de Evija, waarin het accupakket als een centraal blok achter de bestuurder ligt. “Op papier is het zwaartepunt dan weliswaar hoger, maar het zwaartepunt gaat behoorlijk omhoog zodra je de inzittenden positioneert bovenop een in de bodem geplaatste accu”, aldus Walliser.  

Lotus Evija

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.