Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Peters Proefrit 9 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Peters Proefrit #56: Porsche 911 GT3 (2004)

De Porsche 911 GT3 is puur en heeft een legendarische motor. Hij is op basis van de 996-serie en dat was de eerste watergekoelde 911. Die kwam in 1997 op de markt en werd tot 2006 geproduceerd. Twee jaar na de introductie bracht Porsche de 911 GT3 op de markt en er werden 1858 exemplaren gebouwd. In 2002 kreeg de 911 een facelift en op basis daarvan kwam in 2003 de Porsche 911 GT3 Mk2. Van de tweede generatie GT3 zouden uiteindelijk 2313 stuks worden gefabriceerd. Autovisie-testredacteur Peter Hilhorst laat in deze nieuwe aflevering van Peters Proefrit horen hoe speciaal deze 911 is.  

Onverwoestbaar

De verzamelaar heeft liever de eerste versie, maar de stuurman hunkert naar de geperfectioneerde tweede generatie. Die ziet er bovendien moderner uit met zijn heldere koplampen, prachtige 18-inch wielen en geoptimaliseerde achterspoiler. In de kont hangt de atmosferische 3,6-liter boxer-zes die tot 381 pk en 385 Nm komt. De redline staat bij 8200 toeren per minuut en door een 3,5 kg lichter binnenwerk voelt hij feller aan dan de 360 pk-variant in de Mk1. Deze dry-sump boxer wordt ook de Mezger-motor genoemd. Door de fans dan en het verwijst naar Hans Mezger, die decennialang de motorenbouwer van Porsche was. Dit blok deelt componenten met de Le Mans-winnende 911 GT1 in 1998. En waar de normale 996-motoren met bosjes ploften door een probleem met het tussenaslager, is het GT3-sporthart nagenoeg onverwoestbaar.

 

Racemotor

Aan boord is er geen show, maar doelmatige sportiviteit. Zoals het hoort. Het stuur staat recht voor de neus en de toerenteller centraal in je blikveld. Starten met links en de boxer slaat met een rauwe grom aan. Zet de pook in 1 en de wereld om je heen bestaat niet meer. Puur Porsche. Van onderuit pakt hij al overtuigend op om vervolgens alsmaar sterker te worden richting 8200 toeren per minuut. De boxer hangt als een racemotor aan het gas en heeft een mooi lineaire vermogensopbouw. Het geluid stijgt mee met de toeren. Van mechanisch trappelend naar hard raspend om uiteindelijk heerlijk huilend richting de climax te gaan. Wie dan geen kippenvel heeft, is ijskoud.

Begeerlijk aanbod

Pak een bocht bij de strot en de Porsche 911 GT3 laat zijn specialiteit zien. Aanremmen, versnelling terug en aanvallen. De besturing heeft een fijne tegendruk, voelt pezig en vertelt alle details. Hij laat zich ook mooi met het gas sturen. Zoals elke 911 is hij schitterend te zetten voor een bocht met hulp van het gewicht achterin. Iets liften brengt de neus naar binnen en direct op het gas gaan kan licht onderstuur opleveren. Overstuur kan ook. Als de kont staat, kan met bruusk gasgeven een controleerbare drift geïnitieerd worden. Door het gas te moduleren blijft de neus dan in de juiste richting wijzen. De boxer huilt en de bestuurder stiekem ook van geluk. Dit is een analoge rijmachine die het verdient om geregeld goed uitgelaten te worden. Hij staat bij Porsche-specialist Astara voor een redelijke 79.500 euro. Een uiterst begeerlijk aanbod.

Porsche 911 GT3

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.