Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Video 21 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

De moderne Bulli is terug, dit is de Volkswagen ID. Buzz

Je zou kunnen zeggen dat we al sinds 2001 aan het wachten zijn op een productieversie van een Volkswagen minibus die qua stijl en positionering teruggrijpt naar de legendarische Bulli. Anno 2022 maken we er voor het eerst kennis met de ID. Buzz!

Destijds presenteerde VW op de autobeurs van Detroit het Microbus-concept met multifunctioneel interieur en een 3,2-liter V6 in de motorruimte. In 2017 volgde op dezelfde beursvloer een nieuwe poging in de vorm van de ID. Buzz, waarvan evenwel direct bekend werd gemaakt dat het ditmaal menens was. Vijf jaar later is het dan eindelijk zo ver en staan we oog in oog met een pre-productie exemplaar van de ID. Buzz, waarvan de productie aanstonds van start gaat en de marktintroductie later dit jaar zal zijn.

Volkswagen ID. Buzz moet in drie verschillende gedaanten verschijnen

Het interieur van de testauto was nog voor een deel afgeschermd, maar wat we wel konden zien maakte duidelijk dat Volkswagen het over een andere boeg gooit dan in de andere ID.-modellen. Op het eerste oog leek de kwaliteitsbeleving van een hoger niveau en zowel de kleurstelling als vormgeving wat kleurrijker en speelser.

Multifunctioneel

Ruimte is er natuurlijk genoeg in de ID. Buzz en zoals het een MPV betaamt wordt daarvan optimaal gebruik gemaakt met multifunctioneel meubilair. Enigszins in de geest van de oervader dus. De gereden versie betrof een 204 pk achterwielaandrijver met een 77 kWh accupakket, die qua formaat en prestaties vermoedelijk het middenveld zal bespelen. Een versie met kleinere accu en minder vermogen ligt voor de hand als bezorgvoertuig. Maar de reeds bevestigde lange wielbasis variant met grotere (+100 kWh) accu en wellicht vierwielaandrijving zal een betere basis voor een camper vormen.

In het onderstel is voelbaar dat de auto is berekend op meer gewicht dan de bekende MEB-crossovers. Toch blijft er ondanks de extra veerspanning en demping nog voldoende comfort over. Door de vierkante vorm en de wielen op de hoeken kost het de ID. Buzz weinig moeite om de bus te plaatsen. Met een ultrakorte draaicirkel als extra voordeel voor gebruik in de binnenstad. Met het royale koppel onderin is de 204 pk en 310 Nm sterke motor uiteraard krachtig genoeg. Laat je in de video verder informeren over het hoe en wat van wat misschien wel de meest langverwachte Volkswagen sinds tijden is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.