Autovisie
Autovisie Video 15 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Hoe persoonlijk wil je het hebben? – Sjoerds Weetjes 260

Ambacht en maatwerk, dat zijn twee woorden die onlosmakelijk met de open tweezitters van Donkervoort zijn verbonden. Voor de nieuwste supercar van het Nederlandse sportwagenmerk kozen de autobouwer en klant voor de overtreffende trap, zoals Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen je in deze nieuwe aflevering van Sjoerds Weetjes laat zien.

Elke Donkervoort is maatwerk. Nog voordat de order is geplaatst hebben de autobouwer en de klant al alle mogelijkheden voor het uiteindelijke model met elkaar besproken. Denk daarbij verder dan alleen de carrosseriekleur en de interieuraankleding. Zaken als de wielophanging, het remsysteem, de rembalans en het uitlaatsysteem geven de toekomstige roadster al een heel persoonlijke karakter. Het gaat dus verder dan alleen het aanvinken van een airconditioning, tractie controle of audio-installatie op de optielijst.

Donkervoort jd70 hermes

Creatie

Staat de handtekening eenmaal, dan start de bouw van tweezitter. Grotendeels met de hand, op ambachtelijke wijze dus. Met gevoel voor detail en een finishing touch zoals de klant die graag heeft. Weliswaar dragen alle componenten een productienummer, de auto is nooit een nummer. Hij draagt vanaf het begin af aan een naam, die van de koper. En de naam van de gelukkige eigenaar staat bovendien op een aluminium plaatje in de auto vermeld.

In Lelystad worden geen auto’s gemaakt, ze worden gecreëerd. En zo staat er nu in de showroom een exemplaar klaar voor aflevering. Het is de meest gepersonaliseerde Donkervoort tot nu toe. Grenzen werden voor de bouw en aankleding van de speciale JD70 verlegd. Van de gelukkige eigenaar kreeg Sjoerd alle ruimte om zijn creatie met de rest van de wereld te delen. De auto verblijft nog kortstondig in Nederland. Hij gaat spoedig op transport naar Tel Aviv, waar de GTO JD70 wordt toegevoegd aan een collectie Donkervoorts, inclusief een D10.

Extreem gepersonaliseerde Donkervoort GTO

Het personaliseren van een Donkervoort is niet nieuw. Grondlegger Joop bood al vanaf het begin personalisatiemogelijkheden aan. In de loop der jaren is de lijst met opties langer geworden en zijn bovendien de wensen extremer geworden. Zo staat er sinds enige tijd een audiosysteem op de optielijst, puur omdat één klant er om vroeg. Met de nu gebouwde JD70 zet Donkervoort niet zijn enige extreem gepersonaliseerde GTO neer. Er zitten enkele bijzondere exemplaren in de pijplijn. Donkervoorts ontwerpers en de klant bespreken niet wat er mogelijk is, maar hoe het gerealiseerd kan worden.

Bekijk de video over de duurste Donkervoort ooit:

https://youtu.be/-fiAuvucqRA

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.