Autovisie
Autovisie Video 29 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Donkervoort D8 GTO-JD70 – Review – Video

Een presentje uitkiezen voor de 70e verjaardag van Joop Donkervoort is niet zo lastig. Als het maar superlicht en supersnel is. Inderdaad, iets als de D8 GTO-JD70. 

Alsof de 380 pk en 475 Nm van de eerste versie nog niet genoeg waren, krijgt de JD70 tenminste 415 pk en 560 Nm mee. Stiekem waren de GTO’s van de afgelopen jaren al tot over de 400 pk getuned, maar werd dit op verzoek van motorenleverancier Audi onder de pet gehouden omdat het merk zelf geen auto’s met zoveel vermogen verkocht. 

Partikelfilter

De stijging in koppel is wel uniek aan de JD70 en een rechtstreeks gevolg van het partikelfilter in het uitlaatsysteem. Die dempt het geluid bovendien zodanig dat een einddemper aan de achterkant van de auto overbodig bleek. De uitlaat mondt nu aan de zijkant van de auto uit, waardoor het systeem lichter is én er ruimte is ontstaan voor een dubbele diffusor die de wegligging op hoge snelheid verbetert.

Donkervoort D8 GTO-JD70
Fotografie: Martijn Bravenboer

Om optimaal gebruik te maken van de extra trekkracht is de eindoverbrenging van het torsensper in de Donkervoort D8 GTO-JD70 langer gemaakt. Zo kun je de meeste circuits louter in de derde en vierde versnelling ronden. De topsnelheid van 280 km/h wordt uiteraard in de vijfde versnelling gehaald en is dankzij waardevolle windtunneltijd bij Audi weer wat hoger. 

Voorste spatborden

De verbeterde aerodynamische efficiency  van de Donkervoort D8 GTO-JD70 is ook vooruitgeholpen door de louvres in de voorste spatborden, die daardoor niet meer als vleugels fungeren, maar de rijwind laten ontsnappen. In samenwerking met diverse toeleveranciers werden ook zaken als de remmen (Tarox), semislickbanden (Nankang) en dempers (Intrax) geperfectioneerd. Door elk detail en de constructiemethoden nogmaals tegen het licht te houden zijn links en rechts nog wat kilootjes bespaard. De JD70 weegt 696 kilo, maar kan onder andere met optionele koolstofvezel wielen (à 18.755 euro, hupsakee!) zelfs tot 680 kilo zakken.

Ook al lijkt het verschil tussen de allereerste D8 GTO en deze JD70 op papier niet meer dan een paar kilo en pk te omvatten, de rijbeleving is in de loop der jaren toch wezenlijk geëvolueerd. Puur door finetuning van alle elementen is de polderpijl steeds ietsje benaderbaarder geworden. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.