Arno Lingerak
Arno Lingerak Video 16 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Jonathan is 11 en heeft al een klassieke auto – Uw Garage

Jonathan de Olde is samen met zijn opa altijd zo met auto’s bezig dat zijn ouders – onder lichte dwang – besloten ook een auto voor hem te kopen. Hij schittert in deze Uw Garage!

“Ik heb deze auto sinds februari. Samen met mijn vader ging ik kijken voor een Opel, een Kadett. Ik vond die Kadett ook mooi en had hem graag gehad, maar dat is ‘m niet geworden, daar moest nog heel veel aan gebeuren. Op de terugweg hebben we nog even online gezocht en toen vond mijn vader deze Neckar. We zijn meteen langsgereden en hebben hem gekocht.”

BMW Isetta

“Het is best een zeldzame auto. Ik wilde heel graag een oldtimer, bijna iedereen in de familie heeft een oldtimer. Mijn ooms hebben een Saab en mijn opa een BMW Isetta en twee Fiats 500. Ik heb niet om een oude auto gezeurd bij mijn ouders, maar wel laten merken dat ik het leuk zou vinden. Ik loop al een paar jaar met mijn opa mee als hij aan het sleutelen is en ga met hem naar evenementen. Als hij in de garage bezig is, vraag ik of ik het ook kan en dan mag ik het vaak proberen. Ik leer nu van mijn opa het onderhoud. Olie verversen, dingen nalopen met de momentsleutel. Ik ben er vaak bij als hij bezig is en als hij dan iets wil weten, zoek ik het op. Er staat een computer in de garage en ik kan eigenlijk alles vinden.”

Het is een Neckar Jagst 2 uit 1966. Deze auto is in licentie van Fiat gebouwd in Duitsland. Hij is anders dan een gewone Fiat 600. Deze heeft bijvoorbeeld een schuifdak in plaats van een vouwdak en elektrische onderdelen van Bosch; de Fiats hebben die onderdelen van een Italiaans merk. Er zijn ook dingen hetzelfde als bij de Fiat 600, zoals de motor. De Fiat 600 uit die tijd en deze auto zijn beide 776 cm3. De Neckar was al zo mooi toen we hem kochten. Hij is gerestaureerd en daarna naar een privémuseum gegaan. De eigenaar van dat museum is overleden en toen zijn de auto’s verkocht. Wij hebben hem daarna gekocht.”

Zelfde leeftijd

“We hebben andere schakelaars bij het stuur gemaakt, want die waren niet origineel en dat is toch het mooist. En er was iets met de motor; dat hebben we gerepareerd. Mijn vader heeft hem betaald, maar hij doet er niet heel veel mee. Ik doe de meeste dingen. Er zijn niet echt kinderen van mijn leeftijd die ook dit doen, maar ze vinden het wel leuk, vooral hoe hij eruitziet. Ik word er wel eens mee naar school gebracht, dan rijdt mijn moeder. Nu kijken ze niet meer zo erg, want ze hebben het wel vaker gezien, maar aan het begin stonden ze echt te kijken!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.