Autovisie
Autovisie Video 10 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Meer dan genoeg: BMW Isetta (1959) – Uw Garage

Luxe en franje zijn aan Jan Bakker niet besteed. Doelmatig moet het zijn. Liever een stationcar dan een sedan en die ene teller en drie lampjes in zijn BMW Isetta zijn meer dan genoeg. 

Mijn vader kocht vroeger een auto met een kofferbak en dat vond ik raar, er was immers ook een stationcar? Daar haalde ik de folders van; dat was handig, daar kon je iets mee. Als ik een dagelijkse auto koop, moet die ook simpel zijn. Ik wil niet maanden bezig zijn om mijn auto onder de knie te krijgen. Vandaar ook de Isetta; één klokje en drie lampjes. En het rijdt! Ik zit nu helemaal in de dwergauto-wereld. Heerlijk simpele auto’s. Het duurt misschien allemaal wat langer, maar je komt zeker op je plaats van bestemming. 

Ernstige kandidaten

Ik ben in 2001 begonnen met een Fiat 500 D. Die kocht ik op een beurs. Mijn vrouw was enthousiast: ‘O Jan, wat een leuke auto, kijk eens wat een schatje!’ En ik dacht bij mezelf: nu moet je toeslaan, je krijgt maar één keer zo’n kans! Er zaten wat plekjes op en wat Italiaanse deukjes hier en daar. Ik heb ‘m helemaal kaal gehaald, het plaat- en spuitwerk heb ik laten doen en 17 weken later was die auto als nieuw. Tijdens de eerste rit kreeg ik geen voorrang; schade aan mijn linker koplamp. Ik kwam bij iemand voor een nieuwe koplampring en die vroeg me waarom ik zijn hele auto, een 500 Giardiniera, niet kocht! Dan heb je ineens twee kleine autootjes. Ik had de smaak te pakken en toen zag ik deze auto te koop staan voor “alleen ernstige kandidaten”. Inderdaad, in België. 

Peugeot 205 1.1 Forever (1994) – Uw Garage – Video

Voor de kerst

Ik ben gaan kijken wat er allemaal nodig was om de auto in Nederland op kenteken te krijgen en dat bleek geen probleem. In de advertentie stond dat de auto compleet was en dat klopte, alleen zat het merendeel van de onderdelen er los bij… Maar goed, daar moet je een beetje doorheen kijken. Hij zat onder de roest, maar dat was oppervlakkig. Op drie kleine plekjes hebben we er iets aan moeten lassen, verder was hij hard. We zijn gelijk begonnen met ontmantelen. Op 23 december haalden we hem op, en voor de kerst lag de auto al grotendeels uit elkaar. En na anderhalf jaar reed hij weer. Ik begreep in eerste instantie niets van auto’s en het is heel specifieke techniek, maar dat is toch ook de spanning en de uitdaging? 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.