Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions 11 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Deze occasion wil je: Mercedes-AMG GLA 45, de ‘one-man band’

Autovisie is altijd op zoek naar occasions voor de liefhebber en spit daarom de lijsten van verkoopsite Gaspedaal.nl door. Ditmaal vonden we een Mercedes-AMG GLA 45.

SUV’s en crossovers zijn al tijden populair, ook Mercedes ging in 2013 met de hype mee en introduceerde de eerste generatie GLA. Een jaar na de introductie vergreep AMG zich aan de verhoogde A-klasse.

Door de Schotse Hooglanden

Het resultaat is de Mercedes-AMG GLA 45. Autovisie-redacteur Dries van den Elzen reed in 2015 met de snelle crossover door de Schotse Hooglanden. “Soms is het maken van een mooie reportage nauwelijks werk te noemen”, schreef hij.

Mercedes-AMG GLA 45, occasion
(Afbeelding: AutoTrack)

“Op een route als deze is een auto nodig die als een one-man band van alle markten thuis is. Onze Mercedes-AMG GLA 45 AMG is zo’n extreme crossover. Waar anders vind je een hogere zitpositie en het uiterlijk van een offroader zij aan zij met de techniek van een vuurspuwende hot hatch.”

Een genot op verraderlijke wegen

“Met een paar nuttige centimeters extra bodemspeling voor die ene in Schotland onvermijdelijke harde landing na een verkeerd ingeschatte lanceerheuvel. Maar ook vierwielaandrijving om de immer verraderlijke weersomstandigheden te trotseren.”

Mercedes GLA 45 AMG is ook vernieuwd

“En een vier-in-lijn turbomotor die via een zeventraps automaat met dubbele koppeling 360 pk en 450 Nm desondanks zijn uiterste best gaat doen om de wielen aan het slippen te krijgen.”

(Afbeelding: AutoTrack)

“Je denkt de volgende bocht in het oog te hebben, maar in werkelijkheid gaat er nog een lap asfalt schuil achter de bergkam waar je op dat moment met hoogst illegale snelheden op afstormt. De bewegwijzering is gelukkig van dien aard dat de gevaarlijkste blinde hoeken en de meest extreme sprongen tijdig worden aangekondigd. Sowieso ben je in de GLA 45 niet gauw te laat met remmen. De rode remklauwen en gegroefde schijven zijn meer dan alleen maar spierballenvertoon. Zelden zijn we een installatie tegengekomen die zo nauwkeurig tot aan het punt van blokkeren te doseren is en zo’n fanatieke remkracht heeft.”

Het Mercedes-AMG GLA 45-orkest

“Als er één refrein is dat beeldend omschrijft wat je te zien krijgt en voelt bij het naderen van skistation Lecht, is het Iron Maidens opzwepende Run to the Hills! Dit spectaculaire uitzicht van een weg die zich in één rechte lijn, zonder laffe hairpins, naar de top van de berg stoot, wil je eerst in je opnemen voordat je ’m te lijf gaat met gebalde vuist uit het raam en onder het slaken van een oorlogskreet.”

“Hier kan AMG’s eerste viercilinder met 180 pk per liter slagvolume van zich doen spreken. En of-ie dat doet, met zijn sportuitlaat! Een woest afgemixt album met turbogesuis, wastegate-gepuf, metalig industrieel arbeidsgeluid en uitlaatgeknetter, waarvoor de inspiratie overduidelijk uit de rallywereld is gehaald. Wat een karakterblok is dit. Met ouderwets veel turbolag en een boostpiek die aan het eind van de toerenteller ligt, waardoor je gedwongen wordt om ’m helemaal tot op het bot uit te wringen voor maximale performance.”

De Mercedes-AMG GLA 45 occasion

Autovisie vindt een Mercedes-AMG GLA Edition 1 uit 2015 met 68.784 kilometer op de teller. De auto werd juni 2021 ingevoerd en heeft twee eigenaren gehad. De vraagprijs voor de snelle crossover is net geen 36 mille.

(Afbeelding: AutoTrack)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.