Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 29 jun 2023
Leestijd: 1 minuut

De zuinigste waterstofauto komt uit Nederland

Als Nederlander heb je weinig keuze als je een auto uit eigen land wil kopen. Je komt al gauw uit bij een Donkervoort, Spyker of oude Daf. Maar die zijn duur of/en niet praktisch. Desondanks zijn we toch een beetje trots op die auto’s. Nederlanders kunnen ook trots zijn op de studentenauto’s, want bijvoorbeeld de zuinigste waterstofauto komt uit Nederland.

Studenten van de TU Delft hebben met het zogenaamde ‘Eco-Runner Team’ een nieuw record gevestigd. De cijfers zijn zeer indrukwekkend.

Zuinigste waterstofauto uit Nederland

Al eerder schreven we over het ambitieuze plan van de studenten. Ze waren er in februari al van overtuigd dat ze het oude record gingen verbreken. De waterstofauto is namelijk steviger dan de vorige en zou in staat moeten zijn 2056 kilometer af te leggen op een tank. In een tank gaat 1 kilogram aan waterstof.

Ecorunner XIII 07, waterstofauto, record, zuinigste, waterstof
(Afbeelding: Eco-Runner Team)

Het vorige wereldrecord stond op 2055,7 kilometer. Dit is door de studenten uit Nederland ruimschoots overtroffen. Op een circuit in Zuid-Duitsland legde de waterstofauto 2488,5 kilometer af. Deze afstand is gelijk aan een rit van Delft naar Turkije. De studenten reden om beurten dag en nacht door. Ze wisselden elkaar steeds na twee uur rijden af.

Om aan te tonen hoe weinig 1 kilogram waterstof is, vergelijken we het met de Toyota Mirai. In deze tank is ruimte voor 5,6 kilogram aan waterstof. Daarmee kan je 650 kilometer rijden.

De zuinigste waterstofauto heeft de ECO XIII.

De techniek van de zuinigste waterstofauto is hetzelfde als in de Mirai. De waterstof wordt niet verbrand maar omgezet in elektriciteit. Met deze elektriciteit wordt de elektromotor van energie voorzien. Dat de waterstofauto uit Nederland zo ver komt, is voor een groot deel te danken aan aerodynamica.

Kan je water uit een waterstofauto drinken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.