Coen Grutters
Coen Grutters Nieuws 3 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn alle plekken in Nederland waar je waterstof kunt tanken

Er zijn veel mensen die toekomst zien in auto’s die rijden op waterstof, maar de verkoop van waterstofauto’s komt maar niet op gang. Autokopers zijn huiverig, onder meer door het lage aantal waterstoftankstations.

Vanaf 2035 verbieden veel landen de verkoop van nieuwe auto’s met verbrandingsmotor en dus wordt gezocht naar nieuwe aandrijfsoorten. Bijna alle autofabrikanten zetten in op batterij-elektrische auto’s. Er zijn echter ook andere opties zoals de waterstofauto.

Aanbod waterstofauto’s is beperkt

In Nederland rijden momenteel nog geen 700 waterstofauto’s rond, terwijl de teller van batterij-elektrische auto’s al richting de half miljoen klimt. Niet gek, het EV-aanbod neemt in rap tempo toe, terwijl in Nederland momenteel slechts twee auto’s op waterstof te koop zijn: de Toyota Mirai en de Hyundai Nexo. Wel komt dat laatste merk binnenkort met deze supercar op waterstof.

Goedkoopste occasion die rijdt op waterstof is verrassend betaalbaar

Het probleem voor velen is dat waterstof niet alleen vrij prijzig is om te tanken, maar ook maar op een aantal locaties te verkrijgen is. Alle actieve waterstoftanklocaties vind je hieronder.

WaterstofpuntAdresPlaats
Fountain FuelDe Windturbine 1Amersfoort
OG WaterstofAustraliëhavenweg 116Amsterdam
Shell WestpoortGalwin 6Amsterdam
Westervoortsedijk 71CArnhem
OG WaterstofDuitslandlaan 1Assen
TotalEnergiesMinervum 7000Breda
BP Kerkhof & ZnBinckhorstlaan 100Den Haag
Kuster EnergyBraamtseweg 10Doetinchem
BP Van Twist DordrechtLaan der Verenigde Naties 113Dordrecht
BPEisenhouwerlaan 11Eindhoven
Phileas Foggstraat 45Emmen
Chemie Park DelfzijlOosterhorn 4Farmsum
Holthausen Energy PointBornholmstraat 41Groningen
Den Ruygen HoekA4, Den Ruygen Hoek-WestHoofddorp
DCB EnergyChanging Lane 10Hoofddorp
Kuster EnergyStationsstraat 90Horst
Avia MareesHavenweg 14Kolhorn
Hysolar GreenpointMorsebaan 1Nieuwegein
Green Planet PesseBultinge 2Pesse
TotalEnergies / H2PointAanwas 4Roosendaal
Groene Kruisweg 397Rhoon
TotalEnergiesDe Run 4232Veldhoven

Ondertussen zijn drie nieuwe locaties in Capelle aan den IJssel, Utrecht en het Zuid-Hollandse Oude-Tonge in een testfase, maar dat zet geen zoden aan de dijk.

Het probleem is dat het voor bedrijven niet interessant is meer waterstoftankstations te bouwen, omdat er maar zo weinig waterstofauto’s rondrijden. Consumenten kopen echter auto’s op waterstof niet, omdat het aantal vullocaties zo schaars is.

Waterstof tanken is erg duur

Een ander probleem is de prijs. Voor een kilo waterstof, waar je gemiddeld zo’n 100 kilometer mee rijdt, betaal je al gauw zo’n 20 euro. Daarmee is het fors duurder dan benzine, diesel, lpg of elektriciteit.

Waterstof de oplossing? Deze SUV met V8 heeft geen uitstoot

Een toenemend aantal waterstoftankstations gaat dit probleem volgens Erik de Vries, directeur van de Nederlandse Organisatie Voor de Energiebranche, niet verhelpen. “De productiekosten voor het maken van groene waterstof zijn hoog en als die kosten omlaag gaan, zal dat ook zichtbaar worden aan de pomp”, vertelt hij in gesprek met vakblad TankPro.

Test met EV, waterstofauto en plug-in hybride

Twijfel je zelf tussen een auto op waterstof en een batterij-elektrische auto? Autovisie helpt je. In een uitgebreide vergeleken we een waterstofauto, batterij-elektrische auto, een EV met batterijwisseltechniek en een plug-in hybride met elkaar. In de meerdelige reportage bespreken we de uitkomsten. Zo lees je welke aandrijfsoort het goedkoopst is, wat het minste tijd kost (laden, tanken of de batterij wisselen) en wat de duurzaamste keuze is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.