Autovisie
Autovisie Nieuws 18 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Tast Dodge Hornet geloofwaardigheid Alfa Romeo Tonale aan?

Met veel bombarie lanceerde Alfa Romeo de Tonale als echt Italiaans product met een totaal eigen gezicht, bovengemiddelde Alfa-kwaliteit en dynamische rij-eigenschappen. Maar nu de Tonale koud bij de dealer staat, verschijnt in Amerika de Dodge Hornet. Dat is de Amerikaanse broer van de Tonale, tweelingbroer…

Kijk, die Alfa Romeo Tonale is geen kakelvers model. De technische basis wordt door de oudere Jeep Compass gelegd, al hebben de technici van Alfa Romeo de Italiaanse nakomeling voorzien van afwijkende onderstelcomponenten, vergrote spoorbreedte en andere wielen. Ook de besturing werd aangepast om de Tonale een echt Alfa-karakter te geven. Zo zou je weer kunnen zeggen dat de Dodge Hornet een aangepaste Jeep is, maar dan met de race-overall van de Tonale aan.

Dodge Hornet stond al snel na onthulling Alfa Romeo Tonale klaar

Dat de Hornet in de pijplijn zat, is geen verrassing. Al kort na de onthulling van de Tonale stonden er enkele exemplaren van de Hornet klaar in de fabriek, voorzien dus van de Amerikaanse merkwapens. Alfa Romeo had toen al uitgesloten dat de Hornet in de plaats van de Tonale op de Amerikaanse markt zou worden uitgebracht. De autobouwer kondigde reeds een 2,0 liter viercilinder voor de markt aan.

dodge hornet
Dodge Hornet, het broertje van de Alfa Romeo Tonale.

De Dodge Hornet komt er zelfs met een plug-in hybride-aandrijflijn, waarmee op papier meer dan 50 km volledig elektrisch kan worden gereden. De trekkracht van de gecombineerde benzine- en elektromotor wordt via de vier wielen op de weg overgebracht.

De Amerikanen positioneren de plug-in hybrid als R/T en liefhebbers weten dan dat er sprake is van een sportief topmodel. De viercilinder zonder elektro-ondersteuning verschijnt er als GT. Dat geldt voor de Amerikaanse markt. Het Alfa Romeo Tonale-broertje komt niet naar Europa, al wordt de compacte SUV hier wel gebouwd. De naam werd overigens al eerder door Dodge gebruikt en wel voor een compacte hatchback. Dat model bleef een studiemodel. De concept car werd in 2006 gepresenteerd.

Eerste test Alfa Romeo Tonale: zijn mooie looks voldoende?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.