Jaco Bijlsma
Jaco Bijlsma Video 5 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Eerste test Alfa Romeo Tonale: zijn mooie looks voldoende?

Hij stond als concept al in de schijnwerpers op de laatste autosalon van Genève drie jaar geleden, de nieuwe Alfa Romeo, de Tonale. We konden hem nu voor het eerst testen.

Jeep-basis maar dan anders

De Alfa Romeo Tonale is gebaseerd op het platform van de Jeep Compass, maar zit tussen die auto en de Stelvio in qua maatvoering. De 4,53 meter lange Tonale is 15 cm korter, 6 cm smaller en 9 centimeter lager dan zijn grote broer. De belangrijkste aandrijflijn is een PHEV die met de 1.3 turbomotor en een 90 kW elektromotor een systeemvermogen van 275 pk heeft. Zijn elektrische actieradius is zo’n 60 km dankzij een accupakket van 15,5 kWh. Eerst moeten we het doen met een milde hybride die met variabele VTG turbo uit een 1.5 viercilinder benzinemotor 160 pk haalt. In Nederland staat er voorlopig alleen een versie met normale turbo met 130 pk en 20 pk uit een additionele elektromotor op de kaart. Die milde hybride is er eerst alleen als rijk aangeklede Edizione Speciale die dik 46.200 euro moet kosten.

Alfa Romeo Tonale

Claims

Alfa Romeo claimt een premium-status voor de Tonale en bovengemiddeld sportieve rijeigenschappen. Maar na onze eerste testritten met de Tonale van nu, bevestigen we die claims niet volmondig. De sportieve rijeigenschappen van de Alfa Romeo Tonale zijn er min of meer, maar verwacht geen wonderen. De Tonale voelt iets scherper en lichtvoetiger dan de concurrentie aan dankzij een behoorlijk directe maar te sterk bekrachtigde en daardoor te lichte besturing. Het allround onderstel doet goed werk en heeft een klein sportief randje. Daar zorgen de tweekleps dempers in de Dynamic-stand deels voor, verder leveren ze vooral mooi maatwerk.

Waarom de Alfa Tonale nog steeds op zich laat wachten – Sjoerds Weetjes 278

Gasrespons

De 160 pk motor heeft een matige gasrespons maar zorgt voor voldoende prestaties. Doen de 130 pk en, nog belangrijker, de PHEV die eind dit jaar komt dat ook? Met de uitrusting zit het wel goed: de Alfa Romeo Tonale heeft alle moderne ADAS-systemen, connectiviteit, een digitaal dashboard, LED-verlichting en desgewenst optioneel meer. Vernieuwend is het nieuwe fraudebestendige digitale onderhoudsboekje/paspoort in de vorm van een digitaal NFT-certificaat dat is gebaseerd op onvervalsbare blockchaintechnologie.

Blij of?

Worden we blij van deze Tonale? Ja, maar perfect is het aanbod niet. Het is wat ons betreft een van de mooiste SUV’s in zijn klasse, maar qua motorenaanbod loopt hij wat achter. Hij komt laat als PHEV en hij is er niet als EV. Verder is hij nergens baanbrekend, hooguit met de NFT-technologie maar dat is eerder bijzaak dan hoofdzaak. Praktisch verzet hij qua interieur en bagageruimte de bakens niet. Nee, hij moet het voorlopig hebben van zijn looks, zijn iets scherpere rijeigenschappen en zijn merknaam, maar vooral ook van zijn prijs. Die moet uiteindelijk nog wat scherper zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.