Autovisie
Autovisie Video 8 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom de Alfa Tonale nog steeds op zich laat wachten – Sjoerds Weetjes 278

De valse beloftes van Alfa Romeo stapelden zich in de afgelopen twee decennia razendsnel op, maar voor de lancering van de Tonale lijkt het zich tot ‘uitstel’ te beperken. Als het goed is, gaat de SUV in het tweede kwartaal van dit jaar in productie en start de levering nog voor de zomer. In aflevering 278 van Sjoerds Weetjes stelt Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen de Tonale aan je voor. Hij legt tevens uit waarom de Tonale vertraagd is.

Nota bene in het Museo Alfa Romeo zette de Italiaanse autobouwer zijn nieuwste telg voor de op dat moment geheime kennismaking neer. De locatie was niet gekozen om de comapcte SUV direct van de tekentafel richting de geschiedenisboeken te zien gaan, maar om aan te geven dat met de Tonale er een nieuw hoofdstuk aan de rijke Italiaanse autohistorie wordt toegevoegd. Of de Tonale een plek naast de waanzinnige Disco Volante, de 8C 2900 B Lungo, Giulia TZ, de 33 Stradale, de Montreal, de SZ en de 8C Competizione Concept verdient, moet iedereen zelf invullen. Feit is dat na jaren van wachten de tijdlijn van Alfa Romeo weer een nieuw naamplaatje vermeldt. Tenminste, dat is de bedoeling.

Alfa Romeo Tonale

Autosalon van Genève 2019

Maar anders dan in het verleden staat er nu een productierijp model. De Tonale is klaar, zo zegt Alfa Romeo, en dat is anders dan met de modellen die eerder alleen tijdens een presentatie zijn aangekondigd. De ontwerpafdeling heeft heel wat uren voor de prullenbak getekend. De Tonale werd alweer in 2019 als complete verrassing op de Autosalon van Genève gepresenteerd. Deze SUV was op dat moment slechts een vingeroefening van de designafdeling. De ontwikkeling tot seriemodel moest nog van start gaan, zo geeft de fabrikant nu aan. Welnu, daarvoor ruimde het merk twee jaar in. Inmiddels zijn we drie jaar verder. Een wisseling aan de top is de reden dat de Tonale niet op de afgesproken datum in productie ging. Maar van uitstel, geen afstel, zo toont Alfa Romeo.

Karakteristieke wijze

Voor Autovisie reisde Sjoerd van Bilsen enkele weken geleden af naar Milaan om daar polshoogte te nemen van de stand van zaken. Hem werd een preproductie-auto volgens de definitieve productiewaardes voorgeschoteld. Sjoerd sprak met de ontwerpbaas, de designchef voor het exterieur, projectleider en de topman van het merk. Hij stelt de Alfa Romeo Tonale aan je voor. Dat doet hij tezamen met een Italiaanse cameraman, die uiteraard geen Nederlands verstaat. De video zie je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.