Autovisie
Autovisie Nieuws 9 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Wordt de RSQ6 Audi’s elektrische Macan Turbo?

Het is geen geheim. Audi werkt aan een Q6, een volledig elektrisch aangedreven SUV op basis van de eerder gepresenteerde A6 E-tron Concept (foto boven). De technische basis van de elektro-auto wordt met de later dit jaar te introduceren elektro-Macan gedeeld. Maar komt Audi ook met een sportieve versie onder de naam RSQ6?

Audi A6 E-tron is niet eerste model op PPE-basis

De Duitsers kondigden de Q6 alweer twee jaar geleden aan. Zij spreken echter alleen van een Q6 en niet van een RSQ6. Toch is die aanduiding ondanks door de autofabrikant gedeponeerd. Op zich niet gek, want autofabrikanten deponeren vaker complete modelseries om te voorkomen dat anderen er met de bewuste naam vandoor gaan. Maar opvallend is dat Audi de RSQ-reeks niet compleet heeft.

Audi RSQ6

Geen RSQ8, wel RS Q8

Het bedrijf heeft de rechten op RSQ3, RSQ5, RSQ7 en sinds kort RSQ6. De andere namen zijn niet in handen van de autobouwer. Voor wie scherp is, er is inderdaad een RSQ8 maar de fabrikant heeft die aanduiding als RS Q8 gedeponeerd, dus met spatie. Dat Audi ook namen in bezit heeft, die het niet gebruikt, blijkt uit de registratie van Q9.

De vraag is uiteraard of er een RSQ6 gaat komen. Vaststaat, er komt een Q6. Dat ook de heren en dames van Audi Sport zich gaan richten op de elektrisch aangedreven types, is bekend. Van de E-tron GT is reeds een RS E-tron GT verkrijgbaar.

Vierwielaandrijving

Zustermerk en -partner Porsche zal van de elektrische Macan – die naam is nog niet definitief – ook meerdere versies uitbrengen, inclusief een sportief topmodel. Waar Porsche een dergelijk type als Turbo of Turbo S plant, gebruikt Audi de RS-benaming. De topversie zal minimaal twee elektromotoren krijgen, die tezamen meer dan 450 kW zullen leveren. Althans, dat is een gokje. De elektromotoren drijven of de voor-, of de achterwielen aan, wat hem tot een elektronisch aangestuurde vierwielaandrijver maakt. Het platform is een ontwikkeling van Audi en luistert naar de naam PPE. De bodemsectie wordt binnen het concern alleen door Audi en Porsche gebruikt.

Wereldwijd

Audi zal de RSQ6 wereldwijd aanbieden. Tenminste, dat kun je opmaken uit de registratie van de naam. De fabrikant heeft de aanduiding in onder andere Azië en Amerika gedeponeerd. Wanneer we de Audi RSQ6 kunnen verwachten, is nog niet bekend. Later dit jaar stelt Audi eerst de Q6 voor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.