Remco Slump
Remco Slump Nieuws 26 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit kan je aankomende zondag verwachten op Viva Italia

Het klassiekerseizoen 2024 is pas écht geopend als de grote buitenevenementen weer van start gaan, zoals op zondag 28 april Viva Italia op het Circuit Zandvoort.

Met de Italiaanse auto-industrie gaat het na jaren kwakkelen eindelijk weer de goede kant op. Ferrari en Lamborghini waren weliswaar nooit zorgenkindjes, maar Alfa Romeo, Fiat, Lancia en Maserati wel. Alle vier hadden ze last van een gebrek aan continuïteit, door een gebrek aan investeringen en een zwalkend Fiat-Chrysler-beleid. Gelukkig krijgen ze onder het grote Stellantis-concern alle kans om te groeien, met een waar modeloffensief als gevolg. Het zal de liefhebbers van Italiaanse auto’s heugen, al komen zij natuurlijk vooral naar een event als Viva Italia voor het klassieke werk.

Zondag 28 april

En dat is er op zondag 28 april genoeg, van een Lamborghini Countach 5000 QV tot een Maserati Biturbo Spyder en van een Innocenti DeTomaso tot een Lancia Fulvia Sport Zagato. De paddock en pitstraat van Zandvoort – en ongetwijfeld ook de parkeerplaatsen buiten het circuit – staan er vol mee. Als we organisator Ronald van den Broek vragen naar een highlight, dan noemt hij meteen de komst van een Pagani Huayra Roadster BC. “Die is van een particulier uit Zwitserland en komt speciaal voor Viva Italia hiernaartoe. Dat is heel bijzonder.”

Autovisie Nummer 9, viva italia
(Afbeelding: Autovisie)

Van de Huayra Roadster BC zijn slechts veertig exemplaren gebouwd. Allemaal worden ze aangedreven door een 6,0-liter twinturbo V12 met 802 pk en 1.050 Nm. Tijdens Viva Italia worden de hele dag circuitsessies gehouden, onder meer door de Ferrari Club, de Lamborghini Club en de groep Coupé Fiat Nederland. Bezoekers kunnen vrij rijden op de baan of meedoen aan een parade (kosten: 50 euro). Deelnemen aan een van de dragraces kost 25 euro. “Dat worden mooie vergelijkingen”, glimlacht Van den Broek. “Wat is nou sneller op de kwartmijl: een Ferrari of een Lamborghini?” Puristen en poetsers kunnen hun auto aanmelden voor het concours d’elegance. Dat kan vooraf online of op de dag zelf.

Een jury bepaalt dan welke Italiaan naar huis gaat met de Best of Show-award. Viva Italia opent op zondag 28 april om 9 uur ’s ochtends de deuren en sluit om 5 uur ’s middags. Twee weken later, op 12 mei, is het overigens al tijd voor de St. Paul Historic Zandvoort Trophy. Nog iets voor klassiekerliefhebbers om naar uit te kijken.

Autovisie Viva Italia

Nummer negen van Autovisie staat in het tegen van Viva Italia. Houd je van Italiaanse auto’s, dan mag je dit nummer niet missen.

Autovisie Nummer 9, viva italia
(Afbeelding: Autovisie)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.