Autovisie
Autovisie Video 10 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Zo verknalde Fiat het eeuwfeest van Alfa Romeo | Sjoerds Weetjes 298

Tot de merken met een rijke, imponerende, memorabele en veelbesproken historie behoort absoluut Alfa Romeo en de fabrikant koestert zijn roots. Maar het moederbedrijf Fiat liet eens blijken dat het met tradities iets minder heeft. En dat deed het concern kort voor het eeuwfeest van Alfa Romeo.

Alweer in 2010 bestond Alfa Romeo precies 100 jaar. Het is een enorme mijlpaal die veel merken uit de beginperiode absoluut niet wisten te bereiken. Al bereikte Alfa Romeo het eeuwfeest ook niet zonder kleerscheuren. De fabrikant werd in 1986 opgeslokt door Fiat, dat elf jaar voor Alfa Romeo werd opgericht. Dankzij Fiat kon het fraaie Italiaanse merk zijn honderdste verjaardag in 2010 vieren.

Feest- en grafstemming

Maar ook dankzij Fiat was niemand van Alfa meer in feeststemming toen het jubileumjaar aanving. Het moederconcern verknalde zelfs het cadeau waarop Alfa Romeo zichzelf trakteerde. Hoe dat allemaal zit, vertelt Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen je in aflevering 298 van Sjoerds Weetjes. Daarin staat de Alfa Giulietta centraal. De vijfdeurs hatchback werd onder de codenaam 940 ontwikkeld en ging in het jaar van het jubileum in de verkoop. Zijn lancering liep net even anders dan gepland.

SJOERDS WEETJES

Sjoerds Weetjes is een vaste videorubriek van Autovisie. Elke vrijdag duikt Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen in de historie of achtergrond van een specifiek model of dat nu een youngtimer of een spiksplinternieuwe auto is. In bijna 300 afleveringen behandelde hij reeds bijzondere verhalen achter de auto, onthulde hij zaken die fabrikanten niet naar buiten willen brengen, legde hij de totstandkoming van diverse auto’s uit en wist hij geheimen tijdens de ontwikkeling te openbaren. Bij de onthulling van een nieuw model gaat Sjoerd net altijd wat dieper in op de materie, waardoor de kijker ook begrijpt waarom een fabrikant bepaalde keuzes heeft gemaakt. Sjoerds Weetjes volg je hier.

Meer video’s over Alfa Romeo

Het verhaal achter de Alfa Romeo 8C Spider

Zo omslachtig vul je het ruitensproeierreservoir van de Alfa 4C

Deze facelift kreeg de Alfa Tonale al voor de onthulling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.