Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Uw garage 11 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Boodschappen doen met een Citroën Ami (2021) | Uw garage

Een Citroën Ami kopen in Nederland blijkt een onmogelijke opgave. Daarom moeten Citroën liefhebbers die hun oog hebben alten vallen op een exemplaar door allerlei hoepels springen om er een te bemachtigen. Dit is het verhaal van Gerrit Verstraete en zijn Ami.

Rasechte Citrofiel

“Ik heb een voorliefde voor Engelse auto’s én Citroëns. Toen ik las dat deze Ami op de markt kwam, heb ik geprobeerd er in Nederland een te kopen, maar dat gaat gewoonweg niet. Toen zag ik online iets over iemand die hem zelf had geïmporteerd en ik dacht meteen: dat kan ik ook. Het bleek inderdaad heel eenvoudig.”

“Je gaat naar een Belgische webshop, stelt ’m samen, doet hem in je winkelmandje, betaalt en zegt bij welke dealer hij bezorgd moet worden. Je koopt dan een Ami die je niet op kenteken zet, maar gelijk exporteert. Ik heb vooraf nog even de dealer gebeld om te vragen of dat kon, maar die zag geen problemen. Niet veel later kreeg ik bericht en stond de Ami klaar in de showroom in Sint-Niklaas.”

Zoektocht naar het chassisnummer

“Ik heb hem met de auto-ambulance opgehaald, kreeg vervolgens papieren mee van Stellantis met alle gegevens en het voertuigidentificatienummer (VIN) waarmee je naar de RWD gaat. Daar kijken ze of alles klopt en dan krijg je het kenteken. Voor 104 euro is het geregeld; op 23 december 2021 had ik de papieren voor Nederland. Helaas krijg je maar één kentekenplaatje. De auto is symmetrisch en dat wilde ik zo houden door ook een plaatje voorop te maken, maar dat mocht niet. Je krijgt geen tweede.”

“Het lastigste van het importeren was eigenlijk het vinden van het chassisnummer. Daar ben ik met de medewerkers van de RDW wel even zoet mee geweest. Het bleek uiteindelijk in de kooiconstructie van het dak te staan. Er zullen Citrofielen zijn die vinden dat de naam Ami te grabbel is gegooid. Dat snap ik wel, maar van mij mogen ze de naam gebruiken. Ik vind het leuk, hij is weer zo extreem en apart, deze auto verdient de naam echt.”

Uw Garage

Het verhaal van Gerrit Verstraete en zijn Geïmporteerde Ami is te lezen in Autovisie 12! Heb je nou zelf een aparte wagen met een interessant verhaal? Stuur dan een mail naar [email protected] en vertel er iets over.

Vergeet ter voorbereiding niet al onze video’s op onze website en ons YouTube-kanaal te bewonderen. Via onze afspeellijsten kun je eindeloos veel video’s van eigenaren met bijzondere auto’s kijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.