Autovisie
Autovisie Nieuws 13 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Recordjaar voor Bugatti, Chiron uitverkocht

De orderboeken voor de Bugatti Chiron zijn gesloten. De Franse hypercarfabrikant heeft de laatste order ontvangen. De gelukkige koper moet nog even geduld hebben. De auto wordt pas in 2023 afgeleverd.

Slechts 500 exemplaren bouwt Bugatti van de Chiron. De allereerste order dateert alweer van zo’n zeven jaar terug, waarna de eerste koper de sleutels van de hypercar in 2016 in ontvangst mocht nemen. Het toenmalige management dacht er acht jaar over te doen om de 500 exemplaren te vervaardigen. Dat zou iets korter zijn dan de productieperiode van de Veyron, maar uiteindelijk is de Chiron langer in productie. Toch bouwt de fabrikant de auto’s in nagenoeg gelijke jaarvolumes.

De Chiron-afzet op een rij

In 2016 werd er één afgeleverd. In 2017 steeg de jaarafzet naar 71 exemplaren. Het niveau groeide in 2018 door naar 76 stuks. In 2019 werd hét recordvolume in het Volkswagen-tijdperk neergezet, precies 82 stuks. Het was een aantal dat één exemplaar hoger lag dan het vorige record, in 2007 neergezet met de Veyron. In 2020 wist Bugatti ondanks productiebeperkingen tot 77 stuks te komen. De fabrikant roept in 2021 een recordjaar te hebben neergezet, maar verzuimt een verkoopaantal te noemen. Het moeten er dus meer dan 82 zijn. Eén Chiron werd afgelopen jaar op Nederlands kenteken geregistreerd. De kersverse topman Mate Rimac geeft aan dat hij voor 2022 verwacht zo’n 80 auto’s te kunnen uitleveren. De resterende auto’s volgen in 2023, waarna de 500e Chiron is bereikt.

Video Bugatti Centodieci

Video Bugatti Chiron Pur Sport

Video Bugatti Divo

 

Few-off’s

Binnen de genoemde cijfers zitten ook de speciale few-off edities, zoals de Divo (2020-2021) en de La Voiture Noire (1). Voor dit jaar geldt de levering van nog een few-off, de Centodieci. De 40 stuks zullen allemaal dit jaar worden uitgeleverd, stelt de fabrikant. Voor 2024 heeft Bugatti een voorlopig laatste project op de agenda staan. Het gaat 40 stuks van de Bolide bouwen. Van deze circuitauto zonder racelicentie komt er één in Nederlandse handen. Bugatti Chiron Les Légendes du Ciel

Pur Sport en Super Sport

Welke uitvoering de laatste Chiron zal zijn, is nog de vraag. Naar verluidt wordt het een Super Sport. Het merk staakte de verkoop van de Chiron-zonder-toevoeging al begin 2020. In 2021 liet het merk de Chiron Sport vervallen, om de carrière van de hypercar met de Chiron Pur Sport en Chiron Super Sport te eindigen. Van de Pur Sport zou de autobouwer 60 stuks vervaardigen, maar dat volume schijnt het merk niet te halen. Kopers kiezen voor de eveneens gelimiteerde Super Sport.

Moeder der Bugatti’s Chiron met pensioen

Wat volgt?

Wat Bugatti na de Chiron brengt is de grote vraag, nu het merk in andere handen is. Onder supervisie van Volkswagen werkt gewerkt aan een volledig elektrisch aangedreven crossover. Huidige eigenaar Rimac zou die koers kunnen voortzetten, aangezien het bedrijf veel know-how op het gebied van elektrificatie heeft.

Eerste Bugatti Chiron in Nederland afgeleverd

24 uur met de Bugatti Chiron : Molsheim-Amsterdam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.