Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 6 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Opmerkelijk: designbaas Jaguar vertrekt nèt voordat de storm gaat losbarsten

Een opmerkelijk bericht uit het Verenigd Koninkrijk: Julian Thomson, de huidige designbaas bij Jaguar, legt zijn taken deze maand nog neer. Dat meldt Autocar vandaag.

Naar verluidt zou Thomson zélf hebben besloten te vertrekken bij de Britse autobouwer. Waar zijn toekomst ligt, is onduidelijk. Autocar schrijft dat hij waarschijnlijk naar India zal verkassen, om daar aan de slag te gaan bij Ola Electric. Thomson is pas sinds 2019 actief als designbaas bij Jaguar.

Enkel nog elektrisch

Niet alleen daarom is zijn vertrek opmerkelijk, ook gezien het recente nieuws rondom de fabrikant. Kort geleden gaf de autobouwer namelijk aan vanaf 2025 enkel nog elektrische auto’s te gaan bouwen. Zoals we de afgelopen jaren hebben gezien, zorgt de lay-out van een elektromodel ervoor dat autodesigners vrij kunnen zijn met hun ontwerpen en hun creativiteit de vrije loop kunnen laten. Ze hebben immers niet meer te maken met grote verbrandingsmotoren en zaken als – in het geval van Jaguars – cardanassen om de achterwielen van aandrijving te voorzien. Koppel die vrijheid aan een merk als Jaguar, en je zou zeggen dat de ontwerptoekomst bij dat bedrijf rooskleurig is.

Echt waar: Jaguar vanaf 2025 al volledig elektrisch

Niet volgens Thomson dus, die deze maand nog z’n biezen zal pakken. Z’n voorganger, de beroemde Ian Callum, laat in ieder geval weten geschokt te zijn door zijn vertrek. “Ik ben erg verdrietig en teleurgesteld om Julian Thomosn te zien vertrekken bij Jaguar Design”, zo schrijft hij. “Zeker in een tijd dat Jaguar mensen van zo’n hoog kaliber, met leiderschapskwaliteiten en talent nodig heeft. Ik wens Julian het allerbeste in de toekomst. Hij zal erg gemist worden.”

Pensioen? Ian Callum is alweer begonnen aan volgende hypercar

Carrière Julian Thomson

Thierry Bolloré, topman bij Jaguar, zegt ook teleurgesteld te zijn. “Julian wilde altijd het beste zijn op het gebied van creativiteit, diversiteit en in het opbouwen van een eerlijke en positieve werkcultuur. Ik wil hem bedanken voor zijn geweldige werk, leiderschap, toewijding en andere belangrijke bijdragen en wens hem veel succes in de toekomst.”

Overigens was Julian Thomson al veel langer actief bij Jaguar. Hij kwam in 2000 al binnen bij JLR, om daar op de designafdeling te werken. In 2019 nam hij het stokje van designbaas echter over van Ian Callum. Voordat Thomson bij JLR binnenkwam, werkte hij kortstondig bij Volkswagen en Ford. Thomson is bovendien de ontwerper van de eerste Lotus Elise, die in 1996 op de markt verscheen. Bij JLR werkte Thomson onder andere aan de – voor Land Rover – revolutionaire Evoque en de Jaguar XE, XF en F-type.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.