Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 15 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Echt waar: Jaguar vanaf 2025 al volledig elektrisch

Er komt een tijd dat we de verbrandingsmotor definitief gaan uitzwaaien. Het Britse Jaguar neemt al in 2025 afscheid van die ouderwetse krachtbronnen en bouwt vanaf dat moment enkel nog elektrische voertuigen.

Dat is geen gerucht, maar een officiële verklaring die Jaguar Land Rover vandaag zelf de wereld in slingert. En hoewel het opmerkelijk klinkt, is het eigenlijk geen grote verrassing. Het Verenigd Koninkrijk heeft immers vorig jaar al aangegeven dat het de verkoop van verbrandingsmotoren vanaf 2030 niet meer toestaat. Vanaf dat moment moet elke nieuwe auto een elektrische of hybride zijn. In de rest van Europa is de oliegestookte krachtbron vanaf 2035 aan de beurt om te verdwijnen.

Definitief: Verenigd Koninkrijk stopt verkoop verbrandingsmotoren vanaf 2030

Jaguar XJ

Jaguar Land Rover breidt zich met deze strategie, die het zelf ‘Reimagine’ noemt, voor op die regelgeving. Het laat weten dat de merken Jaguar en Land Rover twee eigen en unieke ‘persoonlijkheden’ worden, waarbij laatstgenoemde nog steeds de avontuurlijkste van de twee is. Jaguar moet een volledig elektrische luxemerk worden, met een volledig nieuw portfolio, ’emotionele ontwerpen en baanbrekende technologieën’. De Britten ontwikkelen voor die nieuwe reeks modellen een eigen EV-platform, waar Land Rover geen gebruik van zal maken.

Opmerkelijk is dat de aankomende en langverwachte Jaguar XJ geschrapt lijkt te zijn. Die auto moest dit jaar ten tonele verschijnen met verschillende aandrijflijnen, waaronder een volledig elektrische. JLR heeft echter besloten dat model nu toch niet te presenteren. “We zijn tot de conclusie gekomen dat de geplande vervanging van de XJ niet past in onze visie van het opnieuw vormgegeven Jaguar-merk”, zo laat het weten. “We hebben besloten dat de Jaguar XJ daarom niet deel gaat uitmaken van de nieuwe line-up, aangezien het merk ernaar streeft het unieke potentieel te realiseren.” Dat betekent niet dat de naam XJ ook definitief verdwijnt. JLR stelt dat de kans aanwezig is dat die naam in de toekomst wel terugkeert.

‘Volledig elektrische Jaguar XJ verschijnt pas eind volgend jaar’

De elektrificatie gaat voor Land Rover minder snel. De komende jaren gaat het namelijk nog ook nog volop gebruikmaken van de MLA-platform. Land Rover komt in 2024 een eerste volledig elektrische SUV op die basis. Daarna moeten er ook voertuigen verschijnen op het EMA-platform, dat enkel en alleen voor elektrische auto’s is bedoeld. In 2030 zal het zustermerk van Jaguar (uiteraard) dan wél volledig elektrisch zijn. In de jaren tot 2030 verwacht JLR wel dat 60% van de verkochte Land Rovers een EV zal zijn.

Waterstof

Jaguar Land Rover wil vanaf 2039 volledig CO2-neutraal opereren, vanaf de ontwikkeling van een auto tot de recycling van een model. Waterstoftechniek zal daar ook een groot onderdeel van uitmaken. Niet alleen om bijvoorbeeld fabrieken van energie te voorzien, ook om voertuigen mee aan te drijven. JLR meldt dat er dit jaar nog een aantal testvoertuigen op de Britse wegen arriveert.

De nieuwe plannen hebben overigens geen effect op de faciliteiten van JLR: de fabrieken die nu actief zijn, zullen blijven bestaan. Het Britse Solihull zal de thuisbasis worden voor het toekomstige EMA-platform voor de volledig elektrische voertuigen.

Bentley

Jaguar Land Rover is trouwens niet de eerste Britse autobouwer die de verbrandingsmotor vaarwel zegt. Eerder liet bijvoorbeeld Bentley al weten vanaf 2030 enkel nog volledig elektrische auto’s aan te bieden. In 2025 laat het een eerste elektromodel zien. Alle productlijnen moeten vanaf 2023 ook als hybride op de prijslijst staan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.