Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 13 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

‘Volledig elektrische Jaguar XJ verschijnt pas eind volgend jaar’

Jaguar stelde de komst van de volledig elektrische XJ eerder al uit. Nu blijkt dat we tot eind 2021 moeten wachten op de luxe sedan.

Dat meldt The Sunday Times op basis van welingelichte bronnen. Oorspronkelijk was Jaguar van plan om de nieuwe, volledig elektrische XJ aan het eind van dit jaar aan de wereld te tonen. Dat werd later al uitgesteld, naar begin 2021. Maar we zullen nog langer moeten wachten. Volgens het Britse medium richt Jaguar Land Rover zich nu voornamelijk op de productie van de meest winstgevende modellen.

Coronapandemie

Bovendien is de fabriek waar de nieuwe XJ wordt gebouwd, nog steeds niet heropend sinds het sluiten van de deuren wegens de coronapandemie. Het elektro-model moet van de band rollen in het bekende Castle Bromwich, waar ook de XE en XF het levenslicht zien. Naar verwachting hervatten de Britten volgende maand de productie op die plek. De faciliteit zal dan niet direct op volle toeren gaan draaien.

Een woordvoerder van Jaguar laat wel weten dat de XJ nog altijd hoog op de prioriteitenlijst staat. “De Jaguar XJ is vijftig jaar lang ons vlaggenschip geweest. Onze ingenieurs blijven hard werken aan de nieuwe, volledig elektrische XJ. We blijven vasthouden aan onze strategie en planning van de lange termijn, maar de huidige situatie zal een invloed hebben op de plannen van vandaag de dag.”

jaguar_xj_678
Jaguar vierde twee jaar terug de vijftigste verjaardag van zijn vlaggenschip.

Vorig jaar rolde de laatste XJ van de band in Engeland. Op diezelfde dag kondigde Jaguar aan dat de nieuwe generatie een volledig elektrische aandrijflijn krijgt. Als basis gebruikt de autobouwer het modulaire MLA-platform.

Concurrentie Jaguar XJ

Daarnaast kan de Jaguar XJ zich ook al opmaken voor de concurrentie. De komende jaren verschijnen er namelijk ook enkele luxe elektro-sedans uit Duitsland, in de vorm van de Mercedes-Benz EQS en BMW 7 Serie. Beide auto’s verschijnen echter ook met een traditionele aandrijflijn, terwijl Jaguar kiest om de XJ enkel als elektro-auto op de markt te brengen. Over specificaties en prestaties van al die modellen is nog weinig bekend, maar een bereik van zo’n 600 kilometer lijkt de standaard te gaan worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.