Laurens Stade
Laurens Stade Occasions 6 mei 2021

Deze occasion wil je: Alfa Romeo 155 Twin Spark – Italiaans genieten

Alfa Romeo kende een enorme opleving met de 156, die in 1997 geïntroduceerd werd. Het bleek een populair model, maar ook met haar strakker gevormde voorganger, de steeds zeldzamer wordende 155, valt genoeg rijplezier te beleven. Zoals met occasion, een fraaie Twin Spark.

De Alfa Romeo 155 werd in 1992 onthuld in Barcelona, met een volledige presentatie bij de motorshow van Genève in maart dat jaar. Het was de opvolger van de Alfa Romeo 75, die van 1985 tot en met 1992 geproduceerd werd door de Italianen. Dat het de 75 opvolgde was qua design wel te zien. Dankzij de input van het I.DE.A Institute, een Italiaans designhuis, zag de opvolger er volgens sommigen wat gelikter uit. Uniek was bovendien de Cw-waarde van deze Alfa, want die bedroeg slechts 0.29. Het grote verschil was te vinden in de aandrijving: waar de Alfa Romeo 75 nog achterwielaandrijving had, stapte het bedrijf voor de 155 over op voorwielaandrijving. Na ruim 192.000 verkochte modellen werd de 155 opgevolgd door de 156.

Wat is het verhaal van dit exemplaar?

Dit specifieke model komt uit de Alfa Romeo-collectie van een Belgische verzamelaar. Dat wordt ook maar eens bewezen door de kilometerstand: slechts 66.638 kilometers zijn er gereden met deze Italiaanse auto, die in het Gelderse Beemte-Broekland te koop staat. Sinds 2015 zijn dat maar 3500 kilometers geweest, niet veel meer dan een retourtje Barcelona dus. Deze grijze versie 155 uit 1992 beschikt over een 1.8 liter Twin Spark-motor die 127 pk produceert, gekoppeld aan een handbak. De lak is vrijwel origineel, alleen de motorkap heeft ooit een nieuwe laklaag gekregen. Verder is deze sedan voorzien van allerlei snufjes om het rijden wat comfortabeler te maken, zoals stuurbekrachtiging én stoelverwarming.

Kopen of doorlopen?

Een korte blik op Gaspedaal.nl zet meteen de toon: van de Alfa Romeo 155 staan er slechts vier in Nederland te koop aangeboden. Dan springt dit model er direct tussenuit door de opvallend lage kilometerstand. Met 66.636 gereden kilometers zit deze ruim 100.000 kilometer onder het gemiddelde van de andere drie beschikbare modellen. Voor de Alfa Romeo-fanaat is dit dus vrijwel een no-brainer, mits die er een bedrag van 7950 euro voor over heeft. Dat is overigens in verhouding, in combinatie met de lage kilometerstand, nog steeds een gunstige prijs: de goedkoopste 155 die te koop staat kost 3750 euro, maar die heeft dan ook ruim 200.000 kilometers meer gereden.

De verkoper vertelt meer over de Alfa Romeo 155

We bellen met de verkoper, WRH Future Classics (06-48760588). Wat kunnen zij nog meer vertellen over de grijze Alfa Romeo 155 1.8 Twin Spark uit 1992? “De algehele conditie is eigenlijk bijzonder. Deze is roestvrij, dat zie je niet vaak. Er zijn nog maar weinig 155’s beschikbaar. Lange tijd zijn ze natuurlijk echt als gebruikersobject gebruikt. In zoverre dat ze vaak een hoge kilometerstand hebben. Ze beginnen nu een stadium te bereiken dat ze bijzonder beginnen te worden. De 155’s met een lage kilometerstand zijn vaak al weg. Dat maakt het wel leuk, want degene die vaak een lage kilometerstand hebben, dat zijn de V6-versies. Die zijn alleen gigantisch duur geworden.”

Deze of een andere occasion kopen? Onderzoek altijd goed wat je wilt kopen, check de onderhoudshistorie en laat een goede aankoopkeuring doen als je zelf onvoldoende verstand van zaken hebt. Meer speciale occasion zien of zelf je auto verkopen? Koop Autovisie magazine of neem een (digitaal) abonnement.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze occasion wil je: Alfa Romeo 155 Twin Spark – Italiaans genieten
Sluiten