Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 4 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Jaguar designer Ian Callum stapt op

Ian Callum, director of design bij Jaguar, heeft vandaag aangegeven dat hij stopt bij het Britse bedrijf. De 64-jarige Schot heeft 20 jaar Jaguars ontworpen en gaat volgens eigen zeggen aan de slag met andere design-projecten.

Ian Callum

Elke Jaguar die nu bij de dealer staat komt uit het brein van designer Ian Callum. hij begon zijn carrière als autodesigner in 1979. Toen tekende hij vooral onderdelen voor Ford. Na elf jaar vertrok hij bij de Amerikanen en stapte hij over naar Tom Walkinshaw Design. Daar was hij verantwoordelijk voor het ontwerp van de Aston Martin DB7.

Designtaal

In 1999 maakte Callum de overstap naar Jaguar. Daar volgde hij Geoff Lawson op als director of design. Daarnaast was hij nog steeds verantwoordelijk voor alle ontwerpen bij Aston Martin waaronder de DB9 en de Vanquish. In 2006 kwam de eerste Jaguar uit de hand van Callum: de XK. Dit werd in 2008 opgevolgd door de XF. Dat is tevens het ontwerp waar de Schot het trotst op is omdat deze auto een hele nieuwe designtaal voor het merk inluidde. Daarna was hij nog verantwoordelijk voor de C-X75, XF Sportbrake, F-Type, XE, F-Pace en I-Pace.

“Ik begon bij Jaguar met de missie om het merk weer terug te brengen naar een niveau waarop het hoort. Het kostte me twintig jaar, maar ik heb het gevoel dat het gelukt is. Nu zowel het designteam en de producten voldoende op kracht zijn is voor mij de tijd aangebroken om verder te gaan, zowel op persoonlijk als professioneel vlak,” vertelt Callum.

Blijft betrokken

Callum wordt opgevolgd door Julian Thompson, creative design director bij Jaguar. En hoewel Callum zijn taken naast zich neerlegt, blijft hij wel betrokken bij de toekomst van Jaguar. Hij blijft voorlopig dienst doen als design consultant.

Julian Thomson

Thompson heeft net als Callum bij Ford gewerkt, daarnaast stond hij kortstondig aan het hoofd van de ontwerpafdeling van Lotus. Ook werkte hij mee aan enkele conceptwagens van Volkswagen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.