Laurens Stade
Laurens Stade Nieuws 6 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Zeven kunstwerken als autodesign dankzij AI in ‘BMW AI Masterpiece’

Met kunstmatige intelligentie allerlei kunstwerken samenbrengen tot autodesigns? Het klinkt nogal abstract, maar bij BMW hebben ze een poging gedaan.

Het is tegenwoordig niet meer weg te denken: kunstmatige intelligentie. Het wordt voor van alles gebruikt, van videogames tot aanbevelingen op streamingsdiensten. Bij BMW zochten ze naar een andere manier om artificial intelligence (AI) in te zetten en kwam daarbij tot een uniek project: ‘The Ultimate AI Masterpiece’.

Kunstgeschiedenis

Nathan Shipley en Gary Yeh gingen aan de slag met het programma ‘StyleGAN’ van hardwareproducent Nvidia. Met dat programma, dat dus gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie, hebben de twee meer dan 50.000 kunstwerken uit 900 jaar kunstgeschiedenis vergeleken met een samengestelde set van vijftig werken van kunstenaars met wie BMW door de jaren heen heeft samengewerkt. De kunstmatige intelligentie maakt dan op basis van een analyse van die kunstwerken weer geheel eigen kunstwerken.

Het resultaat van ‘The Ultimate AI Masterpiece’ van BMW: zeven verschillende kunstwerken als autodesign, geprojecteerd op de 8 Series Gran Coupe. Aan kleur in ieder geval geen gebrek, zoals te zien valt op de foto’s hieronder. Het gaat uiteindelijk slechts om een digitaal kunstproject, verwacht dus niet dat deze designs ook daadwerkelijk op BMW’s zullen verschijnen.

Art Cars

BMW is niet geheel onbekend met kunst op haar auto’s. Met het project Art Cars veranderden kunstenaars BMW’s sinds 1975 in kunstwerken. De Amerikaan Alexander Calder stond aan de wieg van wat nu een belangrijk onderdeel is van de BMW-traditie. Diverse kunstenaars toonden vervolgens interesse in het initiatief.

De meest recente voorbeelden van Art Cars zijn de BMW M6 GT3 en GTLM uit 2017. De GT3 maakte haar debuut op het stratencircuit van Macau en viel op door een gebrek aan kleur, wat geschikt was voor de eerste ‘digitale’ Art Car. De GTLM, de negentiende Art Car, was te zien bij de 24 uur van Daytona en werd ontworpen door John Baldessari.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.