Autovisie
Autovisie Nieuws 1 mrt 2021

Ontwerper Ivo Groen van DS naar Lynk & Co

Na een carrière van 31 jaar bij PSA stapt de Nederlandse ontwerper Ivo Groen over naar Lynk & Co. Dat maken de autobouwers vandaag officieel bekend.

Groen (53) wordt bij het Chinese merk Vice President Head of Creative Design. Zijn bureau komt in het Zweedse Gotenburg te staan, waar zijn eerste werkdag 1 maart is.

Nederland krijgt eerste Lynk & Co ‘club’

De Nederlandse topontwerper komt uit het nest van Citroën. Groen, een echte Citrofiel, werd in 1967 geboren. Na studies aan het Amerikaanse ArtCenter College of Design in Pasadena, Californië, trad hij in dienst bij Citroën. “De Franse autocultuur sprak me enorm aan. Vooral Citroën. Een nieuwe Snoek ontwerpen, dát was mijn levensdoel. Ik wilde principieel niet voor Japanse constructeurs werken, terwijl het niveau van de Amerikanen in de late jaren tachtig bedroevend was.”

Renault

“Helaas kon ik niet bij Citroën op stage, want de designafdeling ging net verhuizen. Dus werd het Renault. Met mijn diploma op zak bleef ik jengelen, omdat ik merkte dat Citroëns designdirecteur Art Blakeslee geen neen durfde te zeggen. Hij vond het zo opmerkelijk dat een jongen uit the States absoluut hier wilde werken, dat ik alsnog mocht beginnen”, vertelde Groen eerder in Autovisie. Hij was altijd verbonden aan Citroën, maar stapte over op DS toen het Franse autoconcern in 2014 DS van sublabel tot volwaardig merk lanceerde. Groen werd Vice President Design van DS en werkte aan onder andere de 3, 4 en 9. Op zijn CV prijken tevens de C3, C5 en C6 uit de tijd bij Citroën.

4_01Sport

Zustermerk Volvo

Tegen Autovisie zei Groen ooit lachend: “Voor een carrière is zo’n hondstrouwe houding nooit goed, maar ik ken dit huis ondertussen wel vanbinnen en vanbuiten.” Nu maakt hij dan toch de stap naar een ander merk. Net als DS is Lynk&Co een jong merk, twee jaar jonger dan het Franse merk zelfs. Het werd in 2016 opgericht en behoort tot het Geely-concern. Het is een zustermerk van Volvo, Polestar en Lotus en biedt zijn modellen via een abonnementsvorm online aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.