Autovisie
Autovisie Nieuws 2 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Nederland krijgt eerste Lynk & Co ‘club’

Lynk & Co maakt zich op voor zijn Europese marktintroductie. Eind deze maand opent het nieuwe automerk zijn eerste ‘club’. Dat is geen showroom, maar een verzamelpunt voor de liefhebbers van het Chinese automerk. Het bedrijf werkt namelijk niet met dealers. En verkopers.

De eerste Club komt in Nederland, in Amsterdam om precies te zijn. Dat kondigde de fabrikant deze week aan. De tweede opent Lynk & Co in het Zweedse Göteborg, waarna andere clubs in de rest van Europa volgen. De autobouwer geeft aan dat de clubs bedoeld zijn als ontmoetingsplaatsen voor leden van hun community, en waar anderen elkaar kunnen ontmoeten of evenementen kunnen organiseren.

Spotify

Het is geen verhaal dat je van een traditioneel automerk kent, maar Lynk & Co is dan ook geen traditioneel automerk. Het verkoopt geen auto’s. De fabrikant spreekt over ‘de verkoop van mobiliteit’. Alain Visser, ceo van het merk, trekt de vergelijking met bijvoorbeeld Spotify: “Die verkopen geen CD’s, maar muziek”, aldus de voormalige directeur van Ford Nederland.

Relatie Lynk & Co met Volvo en Polestar

Daarmee kiest het merk voor een totaal andere koers als zustermerk Volvo, terwijl het concept ook afwijkt van dat van Polestar. Laatstgenoemde verkoopt zijn modellen online, iets waar Volvo in de toekomst naar toewerkt. Bij Lynk & Co kun je weliswaar een auto kopen, de fabrikant richt zich echter volledig op de verkoop van een abonnement op een auto. Visser noemt een bedrag van €500 voor een maandelijks abonnement. Voor het onderhoud, dat inclusief is, doet Lynk & Co een beroep op Volvo’s netwerk, zoals Polestar ook gebruik maakt van de werkplaatsen van het zustermerk. De autobouwer biedt een tweede abonnementsvorm aan, waarbij je lid wordt van de club maar geen auto neemt. De abonnee kan dan gebruik maken van de auto’s van andere leden. Via een app zie je waar een Lynk & Co staat en of die door de gebruiker beschikbaar wordt gesteld. De huurder van de auto krijgt een vergoeding voor het tijdelijk afstaan van zijn of haar auto.

Lynk Co 01 Amsterdam prijzen

Hybride en plug-in hybride

Lynk & Co brengt vooralsnog één model, de 01. Dat type is er in de kleuren blauw of zwart. Er zijn geen uitrustingsniveau en al helemaal geen opties verkrijgbaar. Als basis voor de Lynk & Co 01 dient het platform van de Volvo XC40, dat tevens wordt gebruikt voor de elektrische Polestar 2. Het Chinese label kiest als aandrijflijn voor hybride- en plug-in hybridetechniek met een geëlektrificeerde 1,5-liter driecilinder als verbrandingsmotor, wat een systeemvermogen oplevert van respectievelijk 197 en 261 pk.

Lynk Co 01 Amsterdam prijzen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.