Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 2 okt 2020

Honda trekt zich terug uit Formule 1, Max Verstappen op zoek naar nieuwe motor

Honda Motor Co., Ltd. trekt zich terug als motorleverancier voor de Formule 1. Dat heeft de Japanse autobouwer vandaag bekend gemaakt. Het laatste FIA Formula One-seizoen waarin Honda motoren levert is 2021.

Honda voorziet dit jaar Red Bull Racing en AlphaTauri van zijn krachtbronnen. Ook komend jaar rijden beide teams met de Japanse zescilinders. De Japanse autobouwer keerde in 2015 terug in de Formule 1, wat Honda ‘de meest prestigieuze autoraceserie ter wereld’ noemt. Voor de fabrikant was de deelname belangrijk om kennis op te doen op het gebied van energiebeheer. De autowereld buiten de Formule 1 verandert echter en de industrie ondergaat een grote transformatie.

Streven naar CO2-neutraal

Voor Honda reden om te streven naar de realisatie van koolstofneutraliteit tegen 2050. “Dit doel zal worden nagestreefd als onderdeel van Honda’s milieu-initiatieven, wat een van de topprioriteiten is van Honda als mobiliteitsfabrikant. Daartoe zet het zijn bedrijfsmiddelen in voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van toekomstige aandrijfeenheden en energietechnologieën, waaronder brandstofcelvoertuigen (FCV) en batterij-EV (BEV)-technologieën, die de kern zullen vormen van CO2-neutrale technologieën”, zo meldt de autobouwer. Deelname aan Formule 1 past niet in deze strategie naar een CO2-neutrale toekomst. Honda staat daarin niet alleen. Ook Mercedes-Benz balanceert tussen een groen, CO2-neutrale aanpak en de commerciële bedrijfssuccessen.

Masashi Yamamoto van Honda in geared met Max Verstappen. Mark Thompson/Getty Images

Overwinningen in Formule 1

Honda stapte in de jaren vijftig voor het eerst in de Formule 1. Naast een eigen team voorzag de Japanse autobouwer liefst elf teams van zijn krachtbronnen, waaronder Williams, Lotus, McLaren, BAR, Jordan en Toro Rosso. Met de teams behaalde Honda zes constructeurstitels, die van 1986 tot en met 1991 op rij werden behaald. Honda voorzag in vijf gevallen de wereldkampioen de winnende motor, dit keer van 1987 tot en met 1991.

Het merk was betrokken bij 77 race-overwinningen en 194 podiumplaatsen. AlphaTauri-coureur Pierre Gasly was de laatste winnaar in een door Honda-aangedreven Formule 1-auto. Red Bull Racing-rijder Max Verstappen eindigde onlangs nog als tweede. Als onderdeel van Red Bull Racing wist Honda in twee seizoenen tot nu toe vier overwinningen te pakken. Tegelijkertijd viel de auto ook zes keer uit, wat niet per definitie de schuld van de aandrijflijnen is. Met AlphaTauri won Honda één maal en viel het 18 keer uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.