Autovisie
Autovisie Nieuws 2 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Nog dik 2000 stuks Volvo XC40 Recharge P8 op kenteken

Met het startschot voor serieproductie heeft Volvo Nederland er alle vertrouwen in nog dit jaar meer dan 2000 exemplaren van de volledig elektrische XC40 Recharge P8 af te leveren. Alle exemplaren zijn al vergeven.

Deze week viert Volvo de productiestart van de elektrische XC40 en de importeur krijgt deze maand al de eerste exemplaren binnen. Het gaat om meer dan 2000 stuks die vanuit Gent naar Nederland komen. Voor de fabrikant is de XC40 Recharge P8 de eerste volledig elektrische aangedreven productie-auto. Het concern heeft echter al ervaring met de Polestar 2, die sinds deze zomer wordt uitgeleverd en technisch gelijk is aan de SUV van Volvo.

Fabrikanten als Volkswagen, Audi en Mercedes-Benz houden het aandeel elektrische modellen in 2025 op maximaal 25%. Het Zweedse merk verwacht dat in 2025 ongeveer de helft van de wereldwijde autoverkoop uit volledig elektrische auto’s bestaat, en de andere helft wordt opgeëist door hybridemodellen. Na de XC40 komt de fabrikant met een elektrische XC90, die in 2022 het daglicht ziet, waarna nog acht elektromodellen volgen.

Scheidslijn met Polestar

De XC40 Recharge P8 is het topmodel van de XC40-lijn. Een versie daarboven komt niet, eronder wel degelijk. Aan de onderzijde van de Recharge P8 heeft Volvo alle ruimte, maar erboven niet. Afgesproken is dat Polestar de markt boven de 300 kW gaat bedienen. De XC40 Recharge P8 vormt met zijn 300 kW sterke aandrijflijn de scheidslijn.

volvo xc40 recharge P8

XC40 Recharge P8 actieradius

De 300 kW in de Recharge P8 komt voort uit twee elektromotoren, een op de vooras en een op de achteras. Tussen de twee aangedreven assen ligt het accupakket. Volvo past een batterij met een capaciteit van 78 kWh toe, waarmee vervolgens meer dan 400 km kan worden gereden. De elektrische aandrijflijn hangt in het zogeheten CMA-platform, waarvoor Volvo heeft samengewerkt met moederconcern Geely. Ook Polestar gebruikt het, net als de Chinese divisie. De architectuur biedt tevens de mogelijkheid om er een (plug-in) hybride-aandrijflijn in te hangen.

P4 onderweg, P5 volgt

Volvo levert de XC40 Recharge P8 in eerste instantie in één versie. Met vierwielaandrijving, in acht verschillende kleuren met keuze uit vier wieldesigns, één aankledingsniveau met keuze uit verschillende optiepakketten. Het prijskaartje van net geen zestig mille behoort daarbij. Later volgt een voordeliger geprijsde uitvoering, de P4. Die instapversie heeft één elektromotor minder en krijgt een kleinere accu. Volvo geeft aan dat de startprijs van die versie rond de 40 mille komt te liggen. Naar een Recharge P5 wordt gekeken. Dat type zal één elektromotor in combinatie met het grootste accupakket krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.