Autovisie
Autovisie Nieuws 8 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Nissan Qashqai uitgesteld: ‘productiestart april 2021’

De lancering van de Nissan Qashqai is uitgesteld. Volgens de zakenkrant Financial Times had de productie van de nieuwe SUV in oktober van start moeten gaan. Nu zou het eerste exemplaar pas in april 2021 van de band rollen. De reden voor het uitstel is niet alleen de coronacrisis.

Volgens de Financial Times komt de coronacrisis voor Nissan eigenlijk niet slecht uit als het gaat om de productie van de Qashqai. De Japanse autobouwer heeft de bouw van de SUV aan zijn Engelse fabriek toegewezen. Daar zou eerder al de nieuwe X-Trail in productie gaan, maar door de Brexit heeft Nissan besloten om voor dat model van de Europese productie af te zien. De extra tijd die Nissan zich nu toebedeeld, zou volgens de zakenkrant ook worden gebruikt om de handelsregels na de Brexit nader te bestuderen.

Tweederde Engelse Nissans is Qashqai

De Nissan-fabriek met 6000 directe medewerkers staat in Sunderland, waar al enkele decennia auto’s worden gemaakt. Van de productie verlaat het merendeel het eiland. Het grootste afzetgebied is het vasteland van Europa. Op jaarbasis maakt Nissan zo’n 350.000 auto’s in Sunderland. De Qashqai eist ongeveer tweederde van de productiecapaciteit op.

Voor 2019 gepland

Nissan kondigde in 2016 al aan de volgende generatie Qashqai tezamen met de X-Trail in Sunderland te gaan bouwen. Groot-Brittannië had op dat moment al aangekondigd uit de Europese Unie te stappen. Het was de bedoeling dat de twee SUV’s in 2019 in productie zouden gaan. Door het vertraagde plan hoe het Verenigde Koninkrijk uit de EU zou stappen, vertraagde Nissan echter de investering in de productiestart. Het bedrijf wilde meer duidelijkheid over de handelseisen van de Engelsen.

Nissan Leaf E+
Nissan Leaf E+

Nissan Juke en Leaf

Het plan om de X-Trail een Engels paspoort te geven, was al snel van de baan. De fabrikant gaf toen wel aan voor de Qashqai trouw te blijven aan de Engelse fabriek. Inmiddels is in 2019 de productie van de tweede generatie Juke in Sunderland van start gegaan. De huidige Leaf werd eveneens na de Brexit-aankondiging in Engeland in productie genomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.