Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 5 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Naam Nismo keert terug op elektrische Nissans

Als Nissan straks sportieve versies van diens elektrische auto’s op de markt gaat brengen, keert de Nismo-naam daar waarschijnlijk op terug. Dat laat Guillaume Cartier, Europese baas van de Japanse autobouwer, weten.

“Nismo is een troef die we hebben”, zo zegt Cartier tegenover het Britse Top Gear. “En dat willen we nieuw leven inblazen.” Daarmee bevestigt hij dat er in de toekomst nieuwe Nismo-modellen verschijnen, met een elektrische aandrijflijn.

Nissan Ariya

Maar zoiets moet wel serieus aangepakt worden, stelt Cartier. “Het is geen gimmick. We moeten erin investeren om ervoor te zorgen dat we met prestaties komen”, aldus de Zwitser. Hoe een elektrische Nismo verschilt van een reguliere Nissan? Volgens Cartier gaat het dan om een andere wielophanging en aandrijflijn. “Maar bij de Ariya is dat al een uitdaging, want we hebben al een grote batterij met sterke prestaties. Dus we moeten verder gaan dan dat.”

Nissan Ariya, car of the year, auto van het jaar
(Afbeelding: Nissan)

Heel opvallend is het nieuws overigens niet, eerder logisch. Net als veel andere merken maakt Nissan zich op voor een volledig elektrische toekomst. Het is van plan om tot en met 2030 15 nieuwe elektro-auto’s te introduceren, al dan niet in samenwerking met alliantiepartner Renault.

Alpine, Nismo en GTX

En als een compleet modellengamma straks een elektrische aandrijflijn heeft, is er natuurlijk ook ruimte voor sportievere modellen. Volkswagen doet dat bijvoorbeeld nu al, met de introductie van het GTX-label. Ook Cupra maakt sportiever ingestelde EV’s, en Renaults dochtermerk Alpine gaat zich bezighouden met de ontwikkeling van sportieve EV’s. Tal van andere fabrikanten gebruiken historische namen en badges om hun EV’s aantrekkelijker te maken en ook de echte petrolheads over te halen om elektrisch te gaan rijden. Dat Nissan dat straks met de historische Nismo-naam gaat doen, is dus niet zo vreemd.

2018 LEAF NISMO RC Foto 3
2018 LEAF NISMO RC

Wat we precies kunnen verwachten in de komende jaren, is nog niet bekend. Daar doet Cartier nog geen uitspraken over. Maar in het verleden heeft Nismo al geëxperimenteerd met bijvoorbeeld de Leaf RC, en over een tijdje verschijnt ook de nieuwe Micra. Die deelt z’n techniek met de aankomende Renault 5 en daar maakt Alpine een hetere versie van. De kans is dus aannemelijk dat we over een paar jaar ook een Micra Nismo te zien krijgen.

We willen de Nissan Note Aura Nismo, maar komt-ie ook?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.