Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 11 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Skoda maakt zich op voor de volgende Fabia

Het begin is er. Skoda stuurt een teaserfoto van de nieuwe Fabia de wereld in. De nieuweling, die als vijfdeurs hatchback debuteert, komt nog dit jaar op de Nederlandse markt.

Het is de vierde generatie Fabia die aanstaande is. Het eerste model verscheen in 2000, toen het de Felicia verving. Na een carrière van zeven jaar kwam de tweede editie, die weer werd opgevolgd in 2015. En nu, zes jaar, later staat de nieuwste generatie voor de deur. Skoda bouwt het model op het zogeheten MQB-A0 platform van de Volkswagen Groep. Dat is de bodemsectie voor de compacte modellen van het concern. Modellen als de huidige Audi A1, Seat Arona en bestaande Ibiza, de huidige Volkswagen Polo en de T-Cross gingen de Fabia voor. Binnen Skoda gebruiken de Kamiq en Scala de architectuur al.

Nieuw platform

De overstap naar het modulaire MQB-A0 platform brengt voor de Fabia met zich mee, dat de compacte middenklasser voorzien kan worden van nieuwe technieken en systemen, zoals de laatste rijassistenten en connectiviteitsfuncties. Skoda verklapt al dat de Fabia in omvang groeit, zowel in de lengte, breedte als hoogte. Binnenin moet dat resulteren in meer bewegingsvrijheid, terwijl de bagageruimte 50 liter aan volume wint.

Skoda Fabia
Skoda Fabia teaser

Drie- en viercilindermotoren

Op het gebied van motoren laat Skoda nog weinig los. Dat de Fabia motoren met drie en vier cilinder krijgt, mag duidelijk zijn. Het gaat in enkele gevallen om geëlektrificeerde krachtbronnen, voorzien van een 48V-boordsysteem. Zoals bekend van het MQB-A0 platform worden de aandrijfkrachten op de voorste wielen afgeven. Voor de tussenkomst zorgt of een handbak, of een DSG-automaat met dubbele koppeling.

Vijfdeurs bijt spits af

De verkoop van de nieuwe Fabia start in het voorjaar, al laat de fabrikant zijn nieuwe telg al eerder zien. Hij debuteert als vijfdeurs hatchback. Een stationwagon a.k.a. Combi staat op de agenda, maar zal pas in een later stadium volgen. De Tsjechische Volkswagen-dochter blijft in eerste instantie de bestaande wagon naast de nieuwe hatchback leveren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.