Autovisie
Autovisie Nieuws 5 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Monte Carlo verdringt RS voor Skoda

Tenminste, als we naar de nieuwe generatie Fabia kijken. Nadat de Tsjechische autobouwer van de eerste twee generatie Fabia’s een RS lanceerde, zat iedereen te wachten op de opvolger van het sportieve topmodel. Echter, Skoda besloot om geen GTI-achtige uitmonstering van de Fabia uit te brengen.

De RS-aanduiding bleef voortbestaan op de Octavia en werd zelfs op de Kodiaq en binnenkort op de Enyaq gelanceerd, maar niet op de Fabia. De hoge kosten om van de RS een hot hatch te maken, krijgt het merk met de verkoopvolumes niet terugverdiend. Een dergelijk model positioneert de Fabia direct in een andere prijsklasse, terwijl de Fabia er juist op gericht is om aan de onderzijde van zijn segment te opereren.

Sportief karakter

Als alternatief voor de RS Kwam Skoda met de leuk aangeklede Monte Carlo-versie. Zoals we de auto al neerzetten, hij oogt leuk maar biedt niet het sportieve karakter van een RS. Het is puur optisch wat te Monte Carlo te bieden heeft. Door de kostbare techniek achterwege te laten, kan Skoda de Monte Carlo wel in een concurrerend speelveld weg zetten. En de consument waardeert dat, zo blijkt uit cijfers van de autobouwer. De Tsjechische autobouwer voorspelde een Monte Carlo-aandeel van 7% binnen de Fabia-verkoop, maar het werd zo’n 15%. Ook de Scala scoort dergelijke percentages.

Normale motoren

Van de nieuwe generatie staat dan ook weer een Fabia Monte Carlo gepland. Skoda kondigt de uitvoering nu nog niet aan, maar de onthulling is nabij. De versie krijgt een specifieke aankleding en met dat trainingspak moet de Fabia Monte Carlo net iets sportiever ogen dan de reguliere hatchback. Op technisch vlak krijgt de uitvoering motoren uit het normale leveringsprogramma van de Fabia, terwijl het onderstel in de basis gelijk is aan dat van de andere versies. Optioneel kan de echte liefhebber een sportonderstel bestellen. Of die Fabia Monte Carlo ook de Nederlandse prijslijst op rijdt, is nog niet bekend. De importeur zal er vast naar kijken, maar dan moet Skoda het topmodel eerst presenteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.