Autovisie
Autovisie Nieuws 28 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Volkswagen ID.4 GTX doet niet onder voor Skoda Enyaq RS en Audi Q4 50

Het is officieel, Volkswagen voegt de aanduiding GTX aan zijn gamma van sportieve modellen toe. Waar GTI (wederom exclusief) voor snelle benzineversies, GTD voor rappe diesels en GTE voor dynamische plug-in hybrides is, daar is GTX bedacht voor de sportieve elektroversies.

De aanduiding debuteert op de ID.4. Als aandrijflijn krijgt de ID.4 GTX als eerste MEB-model de dual-motor met vierwielaandrijving. Zowel op de voor- als achteras beschikt de crossover over een elektromotor. Dat zorgt voor een gecombineerd vermogen van 220 kW. Daarmee is het momenteel de meest krachtige aandrijflijn binnen het MEB-programma. Dat betekent niet dat de ID.4 GTX de enige zal blijven. Ook andere modellen binnen de elektrische MEB-architectuur gaan over de dual-motor lay-out beschikken. Voor de Skoda Enyaq en de Audi Q4 E-tron 50 Quattro is de aandrijflijn reeds aangekondigd, inclusief het voor de ID.4 GTX opgegeven systeemvermogen. De Cupra Born staat er vooralsnog niet mee gepland. ID.4 GTX

Zustermodel

Met de vierwielaangedreven dual-motor onderscheidt de ID.4 GTX zich niet van de Enyaq RS en Q4 E-tron 50 Quattro als het om prestatieniveau gaat. De crossover doet de sprint van stilstand naar 100 km/h in 6,2 seconden, identiek aan de zustermodellen. Ook de topsnelheid wordt op hetzelfde punt elektronisch begrensd, namelijk bij 180 km/h.

Een goed ID: de Volkswagen ID.4 – Review – Video

Specifieke uitstraling

Waar de ID.4 GTX zich dus op technisch en performance vlak niet onderscheidt van de wellicht fraaier gelijnde Skoda Enyaq RS en Audi Q4 E-tron 50 Quattro, daar wijkt de ID.4 GTX wel af van de reguliere ID.4-types. In lijn met de GTI-versies binnen de Volkswagen-familie heeft ook de GTX honingraatelementen, die in dit geval ook de dagrijverlichting vormen. Daarnaast zijn de bumpers nieuw van de designafdeling gekomen. Ook de 3D LED-achterlichtcluster zijn vers getekend. De units vormen tezamen met de remlichten een X. Centraal op de achterklep prijkt de aanduiding GTX, maar dat logo heb je niet perse nodig om de GTX direct te herkennen. Een in hoogglans antraciet gekleurd dak en 21 inch wielen zijn standaard.

Rode GTI-stiksels

Binnenin kenmerken kunstlederen bekleding van het bovendeel van het dashboard en de portieren, waarvoor de kleurnaam X-Blue luidt. Het staat voor duurzaamheid, zo geeft Volkswagen op. Uiteraard heeft ook de GTX in lijn met de GTI-broeders rode contrasterende naden. Op het stuurwiel schittert het naamplaatje GTX, zoals je het ook op de dorpel en op de rugleuningen van de voorstoelen ziet staan.

Volkswagen brengt de ID.4 GTX in de zomer van 2021 op de Europese markt. De versie gaat ook in Amerika en China in de verkoop. Voor de Nederlandse markt is de importeur nog in onderhandeling met de fabrikant over de prijsstelling, specificaties en beschikbaarheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.