Een goed ID: de Volkswagen ID.4 – Review – Video
Het elektro-offensief van de Volkswagen Groep gaat nu écht los. De ID.3 is nog maar amper in Nederland aangekomen, of de ID.4 staat al voor de deur. We konden alvast kort kennismaken.
De Volkswagen ID.3 kreeg de laatste tijd alle aandacht. En daardoor zou je bijna vergeten dat de ID.4 in zekere zin nog een veel belangrijker auto is. Want deze mid-size SUV op hetzelfde MEB-platform wordt namelijk op termijn ook in China en de VS geproduceerd en afgezet. Alleen in Europa verwacht Volkswagen al meer exemplaren van de ID.4 dan de ID.3 op de weg te zetten.
Gigafactory
Mid-size SUV’s zijn wat we willen, EV’s zijn wat we moeten. Of het toeval is of niet laten we in het midden, maar uitgerekend in de week dat Elon Musk een eerste bezoek bracht aan zijn Berlin Gigafactory in aanbouw, mochten we op het Ehra-Lessien testcentrum een paar honderd kilometer verderop kennismaken met preproductie-exemplaren van de ID.4. De auto waarvan de duurdere uitvoering concurrentie gaat ondervinden van onder andere de Tesla Model Y.
De ID.4 meet 458,4 in de lengte, 185,2 centimeter in de breedte en 1,612 centimeter in de hoogte, bij een wielbasis van 276,6 centimeter. Daarmee is hij 32,3 centimeter langer dan de ID.3, 4,3 centimeter breder en 4,4 centimeter hoger bij een identieke wielbasis. Een Tiguan is fractioneel hoger en nagenoeg even breed, maar de ID.4 heeft circa tien centimeter meer wielbasis en totale lengte.
Vier versies
De Volkswagen ID.4 verschijnt in vier versies; met 109, 125, 129 of 150 kilowatt motorvermogen, afkomstig van een enkele elektromotor op de achteras. Net zoals bij de Skoda Enyaq, waarvan de specificaties onlangs werden onthuld, zullen er op termijn ook versies met een extra motor op de vooras volgen. Hoewel de Skoda ook op hetzelfde platform staat, zijn er toch kleine verschillen tussen de auto’s op te merken.
Zowel in formaat als qua motoren- en accuaanbod. Zo kiest Skoda er bijvoorbeeld voor om de Enyaq aan te bieden met drie verschillende accu’s en Volkswagen maar twee. De ID.4 is er met een 52 of 77 kWh accupakket, waarbij VW ervoor kiest om de netto inhoud te communiceren. De brutocapaciteit is dus enkele kWh’s groter. Voor het grootste accupakket belooft Volkswagen een WLTP-range van 520 kilometer, voor de versie met de kleinere accu zou dat ongeveer 350 kilometer zijn. Net als bij de ID.3 heeft de versie met de grote accu de hoogste laadsnelheid, maximaal is die 125 kW. Heb je voor het kleinere accupakket gekozen dan is de snellaadsnelheid maximaal 100 kW.
Eerste test Volkswagen ID.4
In bovenstaande video hoor je onze eerste ervaringen met de Volkswagen ID.4. Benieuwd naar de uitgebreide test? Die lees je in Autovisie Magazine 20 (2020)!
Lees ook:
Ook interessant
-
Zo werd Vanquish door Aston Martin in ere hersteld | Sjoerds Weetjes 435
-
Deze tweezitter is de goedkoopste halo-car ooit
-
Auto van het Jaar 2025: elektrische Alpine A290 is échte hot hatch!
-
Waarom de eerste Ferrari’s Testarossa maar één spiegel hebben | Sjoerds Weetjes 434
-
Autosalon Brussel: dit is de Auto van het Jaar 2025 en nieuwe EV van Mazda
-
Auto van het Jaar 2025: 7 finalisten maken kans op de titel
-
Deze lel van een Hyundai doodt de bacteriën op je telefoon
-
Franse luxe voor een habbekrats: Citroën C6 vs. Renault Vel Satis
-
Frans heeft een zeldzame Nissan 4×4 die je nooit in Nederland ziet
-
Achter de schermen – geheime wereldprimeur en Ferrari-mancave | Sjoerds Weetjes 433
-
Hoe Eric-Jan na Ferrari’s en Aston Martins hierop uitkwam
-
Achter de schermen – Japanse one-offs en Exige ‘verkocht’ | Sjoerds Weetjes 432