Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 14 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Gele hesjes protesteren tegen komst Tesla gigafactory Berlijn

De gele hesjes zijn terug. Dit keer protesteren ze op het terrein waar de vierde Tesla gigafactory moet komen. De bomen moeten daar blijven staan.

Na lang zoeken heeft Tesla eindelijk een plek voor de vierde gigafactory in Duitsland gevonden. De keuze is gevallen op een natuurgebied vlakbij Berlijn naast het GVZ Berlin-Ost Freienbrink bedrijventerrein. Om die fabriek daar te plaatsen moeten honderden bomen het veld ruimen. En dat is iets wat bij een aantal milieu-activisten in het verkeerde keelgat schiet. Ze trokken de gele hesjes aan en trokken naar het natuurgebied.

Drinkwatervoorziening

Afgelopen zondagmiddag verzamelden ongeveer 50 man zich op de plaats waar de Tesla gigafactory 4 geplaatst moet gaan worden, meldt het Duitse RBB24. Het ging vooral om buurtbewoners die zich zorgen maken over de extra milieuvervuiling die de fabriek met zich meebrengt. Maar ook denkt men dat de problemen rondom de drinkwatervoorziening in de regio verergeren. De leverancier van drinkwater heeft nu schijnbaar al moeite met voldoen aan de vraag op dit moment.

Tesla Gigafactory

Het blijft overigens niet bij dit protest. De groep ‘gele hesjes’ wil ook via wettelijke wegen protest aantekenen. Dat is nog mogelijk aangezien het koopcontract voor de grond nog niet door beide partijen is ondertekend. Bezwaren indienen kan nog tot 5 maart, maar de koop is al goedgekeurd door de financiële commissie van het Brandenburgse parlement. Hierbij zou het gaan om 300 hectare grond in ruil voor 40 miljoen euro.

Zo snel mogelijk

Tesla heeft inmiddels al laten weten dat het van plan is om minimaal drie keer zoveel bomen te planten als dat er verwijderd worden om de vierde gigafactory te plaatsen. Waar en wanneer dit moet gebeuren is nog niet duidelijk. Wel wil Tesla zo snel mogelijk beginnen met het bouwklaar maken van het terrein. Dit zou ergens in februari al afgerond moeten zijn. Als de bouw dan het tempo van de fabriek in Shanghai kan evenaren, zou er eind dit jaar de eerste Tesla Model 3 van de band in Berlijn kunnen rollen. Officieel moet de productie in Berlijn pas in 2021 van start gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.