Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 13 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Tesla’s Europese gigafactory komt in Berlijn

De kogel is door de kerk, Elon Musk, CEO van Tesla, is eruit. De gigafactory die gepland stond voor Europa komt niet waar men dacht. De Tesla-baas liet via Twitter weten dat de volgende Tesla-fabriek bij Berlijn gebouwd wordt.

Tesla Gigafactory

Na de gigafactory in China moest er ook één komen in Europa. Waar was lang nog niet bekend. We gingen van Frankrijk, naar Nederland, naar Duitsland, maar de eerste twee vielen al snel af. Duitsland had de voorkeur en om de bereikbaarheid makkelijk te houden leek het erop dat de gigantische fabriek nabij Emden gebouwd zou worden. Net over de grens met Nederland is genoeg ruimte, en is er toegang tot water waardoor de auto’s makkelijk verscheept konden worden. Ook hielp het mee dat Musk er gespot was. Maar waar het leek dat de lokatie duidelijk was, verrast Musk de wereld. Hij kondigde vannacht via Twitter aan dat de Europese Tesla gigafactory bij het nieuwe vliegveld van Berlijn gebouwd gaat worden.

Model Y

Veel details over de nieuwe fabriek zijn er helaas nog niet. Musk twitterde even na de initiële aankondiging dat de vierde Tesla-fabriek vooral batterijen, aandrijflijnen en de Model Y gaat bouwen. Daardoor lijkt het erop dat de enorm populaire Model 3 niet op Duits grondgebied gebouwd zal worden. Maar Musk heeft nog hogere verwachtingen van de Model Y en deze zou aantrekkelijker geprijsd kunnen worden aangezien import- en vervoerskosten voor Nederland aanzienlijk lager zullen zijn omdat de SUV niet uit Amerika hoeft te komen.

Berlijn

Musk maakte gisteravond ook zijn opwachting tijdens een awardshow waarin de Tesla Model 3 als beste auto in zijn segment uit de bus kwam. Daarmee versloeg de elektrische auto de BMW 3 Serie en de Audi A3. Tijdens deze show liet Musk iets meer los over de gigafactory en de reden waarom er voor Berlijn gekozen is: “Iedereen weet dat Duitse engineering voortreffelijk is, zeker weten. Het is dan ook een deel van de reden dat we onze Europese gigafactory in Duitsland vestigen. We zullen ook een engineering en design center in Berlijn bouwen, omdat dat Berlijn de beste kunst ter wereld heeft.”

Er volgde ook nog een kort gesprekje met Herbert Diess, CEO van Volkswagen, en Musk. Daarin bedankte Diess Musk vooral dat hij de Volkswagen pusht en op sleeptouw neemt op het gebied van elektrische mobiliteit. Maar tegelijkertijd zegt de VW-baas dat hij Tesla zeker alert zal houden met de auto’s die eraan gaan komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.