Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 23 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

Nederland uit de running, Tesla plaatst gigafactory in Duitsland

De strijd om de eerste Europese Gigafactory van Tesla lijkt gestreden. Elon Musk wil hoogst waarschijnlijk zijn nieuwe fabriek in het Duitse Emden in Nedersaksen plaatsen.

Tesla Gigafactory

Tesla wil al sinds 2017 een productiefaciliteit in Europa bouwen, maar een lokatie kon maar niet gevonden worden. Regeringen van verschillende landen, waaronder Nederland, probeerden de gigantische fabriek op hun grondgebied te krijgen. Het zou een flinke financiële impuls kunnen geven. Maar zoals Elon Musk eerder al liet weten, had Nederland niet bepaald goede kaarten in handen. Duitsland zou de voorkeur hebben.

Delfzijl

Volgens de Duitse krant Nordwest Zeitung, heeft Tesla nu eindelijk een lokatie gekozen. De gigantische fabriek van het Amerikaanse automerk moet volgens hen in Emden gebouwd worden. Deze havenstand ligt tegenover Delfzijl en biedt daarmee een goede toegang vanaf het water. Topmensen, waaronder Musk, zouden de locaties als bezocht hebben.

De keuze voor de Duitse stad maakt het wel extra zuur voor Groningen. De provincie heeft alles op alles gezet om Tesla daar te laten huisvesten. Maar zelfs als het charme-offensief nogmaals opgestart wordt, lijkt de kans klein dat Elon Musk zijn voorkeur voor Duitsland veranderd naar Nederland. Volgens het bericht in de Duitse krant liggen er nog andere opties voor de Gigafactory stroomopwaarts aan de kant van Emden.

Tilburg

In Nederland hebben we overigens al wel een kleine assemblagefabriek. Sinds 2013 worden Tesla’s afgemaakt en gedistribueerd via een lokatie in Tilburg. De Gigafactory in Emden moet de vierde in zijn soort worden. Tesla heeft er twee in de VS en een in aanbouw in China.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.