Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 14 jan 2020

Bentley stopt productie Mulsanne, komt met uitzwaai-uitvoering

Bentley gaat stoppen met de productie van de Mulsanne, zo laat het luxemerk weten. Maar de luxe limousine ruimt het veld niet voordat er een speciale versie van zijn vlaggenschip is uitgebracht.

Na de introductie van de nieuwe Flying Spur eind vorig jaar vroeg Autovisie zich al af wat de toekomst voor die andere luxe sedan van Bentley, de Mulsanne, zou zijn. Welnu, het leven van dat topmodel komt in de lente van dit jaar ten einde. Het merk geeft aan dat die beslissing weloverwogen is, omdat er veel vraag vanuit klanten naar andere modellen uit het aanbod is. De fabrikant gaat eraan voorbij dat de Mulsanne gewoon op leeftijd is en de concurrentiestrijd met de nieuwe Flying Spur en de Rolls-Royce Phantom 8 niet meer aan kan. Bentley, dat in 2018 zo’n 500 stuks van de Mulsanne bouwde, geeft aan dat medewerkers die eerst aan de Mulsanne werkten, daarom straks binnenshuis kunnen ‘verhuizen’ naar andere productielijnen.

Mulsanne 6.75 Edition

In het kader van het afscheid van het vlaggenschip bouwt het merk nog wel een speciale en gelimiteerde versie van de sedan. Bentley noemt die limited edition de Mulsanne 6.75 Edition. Het model wordt in een oplage van 30 stuks geproduceerd. De naam is een verwijzing naar de legendarische 6¾-liter motor, die dit jaar zijn zestigste verjaardag viert en uiteraard ook het afscheidsmodel voortbeweegt. Speciaal voor deze versie is het design van de knoppen voor de ventilatieroosters hetzelfde als de tankdop, zij het een stukje kleiner uitgevoerd. In de stoelen zijn een 6.75 Edition-emblemen gestikt, die ook terugkomen in de welkomstlichten.

De grille en de Flying B op deze gelimiteerde versie zijn in het zwart uitgevoerd. Andere details, als de voorste luchtroosters en deurstrips kunnen door de klant wel in een gewenste kleur worden gespoten. De inlaatspruitstukken van de 6,75-liter grote V8, de krachtbron die ook in de Mulsanne Speed ligt (goed voor 537 pk en 1100 Nm), hebben eveneens een zwarte afwerking. Op het plakkaat op de motor prijkt de naam en krabbel van CEO Adrian Hallmark. Bij reguliere Mulsannes stond daar de naam en handtekening van de vakman die verantwoordelijk was voor handmatige bouw van de beroemde V8-motor.

Hybride

Nu de productie van de Mulsanne ten einde komt, is de Flying Spur het nieuwe vlaggenschip van Bentley. Die auto krijgt in 2023 ook een hybride-aandrijflijn, die overigens niet nieuw is voor de autobouwer. Bentley stelde vorig jaar al een plug-in hybrideversie van de Bentayga voor.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.