Autovisie
Autovisie Nieuws 26 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Skoda Kamiq laat zich zien (video)

Een week voor het officiële debuut op de Autosalon van Genève 2019 trekt Skoda het doek van de Kamiq, Skoda’s derde SUV in drie jaar tijd. Ditmaal lanceert de Tsjechische autobouwer het instapmodel van zijn SUV-lijn. Autovisie was bij de onthulling en stelt de nieuwkomer aan je voor.

“Iedere SUV van Skoda heeft een eigen identiteit”, aldus Skoda-ontwerper Oliver Stefani tijdens de presentatie van de Kamiq. Achter hem prijken foto’s van onder meer de Karoq en Kodiaq, die hij prompt door elkaar haalt. Het zij hem vergeven. De twee SUV’s lijken, vooral van de voorkant, enorm op elkaar.

De Kamiq daarentegen heeft iets meer een eigen identiteit, vooral aan de voorkant, waar de koplampen en dagrijlichten duidelijk gescheiden zijn. Die laatste dubbelen als richtingaanwijzers. De Kamiq is als eerste model van Skoda leverbaar met dynamische clignoteurs.

Lange wielbasis

Zijn uiterlijk doet bijna stationachtig aan, vooral door de relatief lange wielbasis (2,65 meter) en zijn wat lagere daklijn. Overigens is de Kamiq – die op het MQB A0-platform staat – verregaand gebaseerd op de Scala, maar staat hij 3,7 centimeter hoger op zijn wielen. Het optionele sportonderstel verlaagd dat met een centimeter.   

In vergelijking met de Arona en T-Cross is de Kamiq meer dan 10 centimeter langer. Een groot deel daarvan zit hem in de wielbasis, die in het interieur zorgt voor een overdaad aan ruimte. De kofferbak van de Kamiq is 400 liter groot, bedraagt maximaal bijna 1500 liter en kan worden verlengd door de passagiersstoel neer te klappen.

Motoraanbod

Het motorenaanbod is vertrouwd. Er is een 1.0 TSI leverbaar, met een vermogen van 95 of 115 pk. Die eerste versie is gekoppeld aan een handgeschakelde vijfbak, de tweede krijgt een verzetje meer en is er ook met een zeventraps DSG-automaat met dubbele koppeling.

Boven de 1.0 TSI staat de 1.5 TSI met 150 pk en 250 Nm. De krachtbron – die twee van de vier cilinders kan uitschakelen – is eveneens te bestellen met een handgeschakelde zesbak of een zeventraps DSG. Dieselen kan tot slot met een 1.6 TDI (115 pk). Ook komt er een 1.0 G-Tec op aardgas (90 pk).

November op de markt 

De lijst met opties is lang. Er is een 10,25 inch Virtual Cockpit leverbaar, een 9,2 inch infotainmentscherm, een elektrisch uit te klappen trekhaak, een elektrisch bedienbare achterklap en meer. Skoda brengt de Kamiq in november op de markt. Wat hij gaat kosten, is nog niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.