Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 18 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Morgan eert ’62 Le Mans-deelname met 62 maal LM62

Jubilea als 25, 35, 50, 60 en 75 jaar zijn altijd goede momenten om historische gebeurtenissen te belichten en als autofabrikant doe je dat vrijwel altijd door een commercieel actiemodel uit te brengen. Morgan doet daar ook aan mee, want dit jaar is het 60 jaar geleden dat de Engelse sportwagenfabrikant aan de 24 Uursrace van Le Mans deelname.

De deelname in 1962 vraagt om een speciale editie, zo beredeneert Morgan. De klassieke autofabrikant komt zodoende met de LM62. De naam laat zich makkelijk verklaren, want LM is de afkorting van Le Mans en 62 verwijst naar het jaar 1962 waaraan de fabrikant ditmaal refereert. Het getal staat bovendien voor de oplage van de special edition. Niet meer dan 62 stuks verschijnen er. De exemplaren, waarvan de eerste al bij de verschillende dealers staan, zijn allemaal individueel genummerd.

Le Mans 1962

De LM62 verwijst naar de racewagen waarmee Christopher Lawrence en Richard Shepherd-Baron zich in het raceveld mengde. Zij reden in een Morgan Plus 4 Supersport en legden uiteindelijk 3.608 kilometer af, waarbij de gemiddelde snelheid op 148,8 km/h kwam. Morgan geeft aan dat het duo de 2,0 liter-klasse wist te winnen. Deze prestatie staat in de geheugen van de oudere Morgan-liefhebbers gegrift. De auto, die naar verluidt nog steeds bestaat, was nota bene een straatauto. Hij draagt het (Engelse) kenteken ‘TOK 258’.

Met witte hardtop

Met een schuin oog is voor de LM62 naar de TOK 258-racewagen gekeken. Als basis dient de Plus Four. Morgan geeft de auto echter zaken mee die exclusief voor de 62 exemplaren van de LM62’s zijn. De in Morgan Jet Green of Morgan Tertre Rouge verkrijgbare roadster beschikt over een specifieke klassiekwitte hardtop. De tinten zijn een knipoog naar de Le Mans-auto, die in deze kleurstelling over de baan denderde. Ook vanwege het raceverleden van de inspiratiebron beschikt de LM62 over speciale graphics.

Dit is de krachtigste Morgan die ooit is gebouwd

Camper killer: Morgan maakt CX-T-rallymonster van Plus Four

Startnummer 29

Op het klassieke koetswerp prijkt het nummer 29, wat heel voorspelbaar uiteraard het startnummer van de TOK 258 was. Morgan voorziet de speciale uitgave bovendien van een LM62-badge achterop en in het interieur. Dat is een detail dat specifiek voor de limited edition is, aangezien iets dergelijk op de racewagen ontbrak. Morgan geeft het actiemodel zilverkleurige spaakwielen, een tankklep met snelsluiting in Le Mans-stijl en in zwart uitgevoerde eindstukken voor het sportuitlaatsysteem.

Tawny houten afwerking

Aan de binnenzijde kent de LM62 unieke deurlussen, waarop middels lasergraveren LM62 staat. De auto beschikt verder over stoelen met geperforeerd leder en hoofdsteunen met geborduurd LM62-logo. Op de vloer liggen rubberen matten. De middentunnel kent een Tawny houten afwerking, net als het dashboard. Morgan geeft aan dat de 1962-auto een soortgelijke afwerking heeft.

Eerste exemplaren uitgeleverd

Morgan kondigt de Plus Four LM62 nu aan, maar verschillende dealers hebben hun exemplaar al binnen. De Engelsen bouwen de roadster met hardtop als linksgestuurd en rechtsgestuurd, met handbak en automaat. Het gros van de beschikbare auto’s is reeds verkocht, aangezien de dealers trouwe klanten al over de komst van de LM62 hadden getipt.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.