Autovisie
Autovisie Nieuws 18 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Op de valreep alle exemplaren McLaren Elva verkocht

Het lijkt er op dat het McLaren is gelukt alle exemplaren van de dakloze Elva te verkopen. De Engelse sportwagenbouwer reduceerde tot tweemaal het gelimiteerde verkoopvolume voor de dakloze sportwagen, maar dat leken er nog teveel te zijn. McLaren Automotive laat nu aan Autovisie weten dat er toch 149 kopers zijn gevonden.

Toen McLaren eind 2019 aankondigde met een gelimiteerde sportwagen onder de naam Elva te komen, liet het weten maximaal 499 stuks van het opvallende model te maken. Echter, vanwege het uitblijven van enthousiaste reacties vanuit de potentiële kopers verlaagde McLaren het productievolume van de Elva tot 249 stuks. Door het gereduceerde volume dacht McLaren dat de exclusiviteit van het model de doelgroep wel zou prikkelen. Immers, Ferrari maakte van concurrerende Monza SP1 en SP2 meer exemplaren. De Italianen wisten binnen een mum van tijd liefst 599 kopers voor de V12-sportwagen zonder voorruit en dak te vinden.

McLaren Elva

‘Niet meer dan’

Toch bleek het naar beneden toe bijgestelde oplagecijfer de doelgroep nog altijd niet over te halen om een order te plaatsen. Opnieuw verlaagde de sportwagenfabrikant het maximum productie-aantal. McLaren zou slechts 149 units bouwen. Of zoals de autobouwer communiceerde: “niet meer dan 149 stuks”. Hoewel de autobouwer de lat dus nog lager legde, zag het er lange tijd naar uit dat ook 149 exemplaren van de Elva te hoog gegrepen was.

Geen voorraad

Eind december 2021 had de fabrikant uit Woking nog zes productieslots beschikbaar. En die productieplaatsen moesten voor maart 2022 worden ingevuld, zo eiste McLaren. Als de dealers de resterende exemplaren niet verkochten, nam de sportwagenbouwer genoegen met een nog lager oplagecijfer. Het bedrijf was niet van plan enkele auto’s op voorraad te nemen in de hoop ze later een keer te verkopen.

McLaren Elva
McLaren Elva

Enkele auto’s voor Benelux

Tegen Autovisie zegt McLaren Automotive: “We zijn nu bezig met het afronden van de laatste klantspecificaties van Elva. Er is meer interesse voor de auto’s dan we productiecapaciteit hebben.” Mogelijk zijn dealers door het naderende productie-einde gestimuleerd om nog snel hun klanten te benaderen, om de laatste (handvol) exemplaren te verkopen. Voor zover bekend, zijn er voor de Elva geen orders in Nederland geplaatst. In België wist de dealer enkele exemplaren te verkopen, die reeds zijn afgeleverd.

McLaren Elva
McLaren Elva

Optioneel met voorruit

Hoe de Elva’s in de rest van de wereld zijn verdeeld, is niet bekend. Speciaal voor de Amerikaanse verkoop ontwikkelde McLaren een uitvoering met voorruit, aangezien in bepaalde Amerikaanse Staten een voorruit verplicht is. Naar verluidt zijn er slechts vier stuks van de Elva voorzien van een voorruit, al wil McLaren daar niet op ingaan. Het aantal kan hoger liggen, aangezien de specificaties van de allerlaatste auto’s niet bekend zijn. Het is tot de finale-auto mogelijk om de optionele voorruit te bestellen.

De Elva met 4.0 V8-motor met 820 pk kost in Nederland om en nabij de 1,8 miljoen euro, inclusief belastingen.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.