Milo Casteleijn
Milo Casteleijn Occasions 17 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Occasions: drie kleine gezinswagens voor maximaal € 10.000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke kleine gezinsauto koop je voor maximaal 10.000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

De autowereld kruipt steeds vaker bij elkaar op schoot. Anders is de ontwikkeling van een nieuw model niet meer te betalen. Volkswagen herbergt verschillende bloedbroeders binnen diens concern. Welke kleine gezinswagen is tweedehands de beste koop?

Occasions: onze tips voor kleine gezinsauto’s

Audi A1 (2010 – 2019)

De A1 is compact, maar je rijdt wel in een Audi. Op forse lichtmetalen wielen oogt zo’n A1 goed, maar het rijcomfort heeft te lijden onder uiterlijk vertoon. De kofferbak is met 263 liter een stuk kleiner. Voor dit budget komen we terecht bij oudere exemplaren met de nodige ervaring. Zoals de blauwgrijze vijfdeurs 1.2 ’Ambition’ (2012, 141.000 km), € 9.995 bij een autobedrijf in Emmeloord.

Oordeel van de Wegenwacht

De 1.2-liter TSI-motoren waarmee deze Audi is geleverd, gaan soms op drie cilinders lopen. Dat euvel wordt veroorzaakt door een doorgesleten bougiekabel. De Wegenwacht lost dit ter plekke op. Grotere benzinemotoren zoals de 1.4 TSI kunnen slecht gaan lopen vanwege een incorrecte aansturing van de injectiepomp. Daarvoor moet je naar de garage.

Audi A1 (2010 - 2019)

Skoda Fabia (2015 – 2018)

De Skoda is geen stoere auto om te zien en van binnen steekt het wat eenvoudiger in elkaar, maar je profiteert wel van meer binnenruimte. De kofferbak is al 330 liter groot! Bovendien bevat deze generatie Fabia slimme details zoals een ruitenkrabber achter het tankklepje. Hij rijdt prima. Een knalrode 1.0 ’Style’ (2015, 69.000 km) staat bij de Skoda-dealer in Waalwijk voor € 9.400.

Oordeel van de Wegenwacht

De bedrading van de brandstofpomp kan bij dit type Skoda ter hoogte van de achterbank klem komen te zitten. Als de benzinetoevoer stopt, doet de motor dat ook. Een kleinigheidje voor de Wegenwacht. Weigert het start/stopsysteem dienst, dan wordt dat veroorzaakt door een storing in de lambdasonde. Dat euvel moet in de garage worden verholpen.

Skoda Fabia (2015 - 2018)

Volkswagen Polo (2014 – 2017)

Voor zijn bescheiden afmetingen rijdt een Polo verrassend volwassen. Van binnen is de Volkswagen redelijk ruim: vier volwassen inzittenden vormen geen probleem. Van dit drietal heeft de Polo als voordeel dat het occasionaanbod gigantisch is. Een autobedrijf in Stolwijk adverteert met een importauto: een rode 1.0 TSI ’BlueMotion’ (2015, 85.000 km) voor € 9.995.

Oordeel van de Wegenwacht

Bij dit type Volkswagen heeft de 1.0-liter driecilinder benzinemotor weleens problemen met het gasklephuis. De Polo reageert dan niet meer op het gaspedaal. De Wegenwacht kent een trucje, maar er moet een nieuw gasklephuis in. De elektrisch bekrachtigde waterpomp van de 1.2- en 1.4-liter motoren kan gaan lekken waardoor de koeling verslechtert.

Volkswagen Polo (2014 - 2017)

Onze keuze

Voor 10 mille moet je bij Audi genoegen nemen met een oudere auto. Zijn grote populariteit drijft ook de tweedehands prijzen van de Volkswagen op. In alle nuchterheid is de Skoda daarom de beste koop. Prima alternatief voor beide zustermerken!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.