Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 15 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Land Rover Defender komt als 130, maar ook weer niet

De financiële man van Jaguar Land Rover, Adrian Mardell om precies te zijn, heeft aan het vakblad Automotive News Europe laten weten dat de Land Rover Defender er ook als verlengde versie komt, de 130. De fabrikant zegt dat er nog niets officieels valt te melden over de langere uitvoering.

Dan zijn we net zover als in 2019, toen Autovisie tijdens de onthulling van de fonkelnieuwe Defender melding maakte van de komst van de verlengde Defender. Dat de fabrikant al aan het testrijden is met de nieuwe uitvoering, zegt nog altijd niets. De Engelsen zouden de auto alsnog kunnen terugtrekken en dan is de Land Rover Defender 130 er officieel nooit geweest. De autobouwer deed dat eerder. Jaguar Land Rover deed dat ook met modellen die wel officieel waren aangekondigd, maar nog niet in productie waren, zoals de Range Rover SV Coupé en de Jaguar-types CX75 en de elektrische XJ.

Range Rover SV Coupé komt niet!

LAND ROVER Defender 130
LAND ROVER Defender 130 – Computerillustratie Schulte Design

Exclusieve preview

Enfin, de Land Rover Defender 130 is aanstaande… als er dus groen licht voor productie wordt gegeven. En dat groen licht gaat er komen. Dat de auto nog niet dit jaar verschijnt, is duidelijk. Tijdens een exclusieve preview van de Defender halverwege 2019 -nog voor zijn IAA-debuut in september 2019- vertelde Land Rover uitvoerig over alle stappen, die het voor uitbreiding van de Defender-familie ging maken, weten. Toen werd er niet over de 130 gesproken. Maar over de plannen voor 2022 werd toen niet gesproken.

LAND ROVER Defender 130 Computerillustratie Schulte Design
LAND ROVER Defender 130 Computerillustratie Schulte Design

35 cm maakt het verschil

De Engelse autobouwer gebruikt als basis voor de 130 de kortere 110. Hij krijgt net als dat huidige topmodel twee portieren per flank, dezelfde wielbasis van 3,02 meter en een koetswerk dat tot de C-stijl identiek is. Het grote verschil zit hem in de achteroverhang. De Engelsen verlengen de Defender door het achtersteven uit te rekken. Het zou gaan om ongeveer 35 cm. Daardoor ontstaat meer interieurruimte en bagagevolume, terwijl de wagenlengte op 5,37 meter uitkomt.

Land Rover presenteert Defender voor echte James Bond-fans

Europese carrière twijfelachtig

Er is een maar voor de liefhebbers van de extra lange Defender. De fabrikant gaat de 130 mogelijk niet in Europa aan de man brengen. Mardell geeft aan dat de uitvoering in eerste instantie bedoeld is voor markten als Noord-Amerika en Azië. In die landen, waar men graag grote auto’s rijdt, zit het verkooppotentieel. Levering in Europa wordt momenteel onderzocht. De woordvoerder van de importeur kan vragen daarover niet beantwoorden, want officieel is niet bekend of er überhaupt een 130 komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.