Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 12 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Hyundai komt binnenkort ook met krachtige Kona N

Echt sportieve versies van reguliere modellen worden steeds spaarzamer. Als het aan Hyundai ligt niet, want binnenkort kunnen we – naast reeds aangekondigde sportieve modellen – een echte Kona N verwachten.

En dan hebben we het niet over een N-Line met enkel een sportief uiterlijk, maar over een auto die in het rijtje van de i20 N en i30 N past. De Kona N wordt dus een echt performance-model, dat je kunt vergelijken met bijvoorbeeld de Puma ST van Ford en de T-Roc R van Volkswagen. “We passen heel graag ons succesvolle recept – dat we al gebruikten voor de Hyundai i30 N en onlangs ook voor de i20 N – nu ook toe op een van de populairste SUV’s van dit moment, onze Hyundai Kona”, zo laat Andreas-Christoph Hofmann, vice president Marketing & Product van Hyundai, weten.

Hyundai i30 N

De Koreaanse fabrikant deelt vandaag de eerste foto’s van de gecamoufleerde Kona N. Details over de aandrijflijn deelt het ook nog niet, al laat het wel weten dat het hart daarvan wordt gevormd door een 2,0-liter viercilindermotor met turbo. Naar verwachting is dat de krachtbron die Hyundai ook in de (recent aangescherpte) i30 N plaatst. In die hete hatchback is de vierpitter een vermogen van 250 pk en 353 Nm. Hyundai biedt de i30 N ook als Performance aan. Dan is de 2,0-liter zelfs goed voor 280 pk en 392 Nm. Of die twee smaken ook terugkomen op de Kona, is nog even de vraag.

In de i30 N kun je overigens een handgeschakelde zesbak bestellen, maar Hyundai spreekt voor de Kona N enkel over een achttraps automaat met dubbele koppeling. Of een handbak ook leverbaar is op de Kona, is nog afwachten. Daar horen we binnenkort waarschijnlijk meer over, want Hyundai komt ‘in de komende weken’ met meer informatie. Al met al is de Kona straks een zeer veelzijdig model, met voor ieder wat wils. Er zijn immers al reguliere benzine-versies, een hybride en een elektrische variant met twee verschillende accupakketten, die overigens recent van een facelift zijn voorzien. De N voegt daar een keuze voor de liefhebber van sportieve crossovers aan toe.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Uitbreiding N-familie

Met de Kona N is Hyundai druk bezig met de uitbreiding van het N-gamma. Vooralsnog kun je dus enkel nog aankloppen voor de i30 N, maar daar komt snel verandering in. De gloednieuwe i20 N staat binnenkort al bij de dealer. De hete hatchback heeft een 1,6-liter viercilinder met turbo in het vooronder, goed voor 204 pk en 275 Nm. Een handgeschakelde zesbak stuurt al het vermogen naar de voorwielen. Later dit jaar verschijnt óók nog een Tucson N. Veel informatie hebben we nog niet, maar naar verwachting krijgt die grotere SUV een 2,5-liter viercilinder, goed voor maar liefst 340 pk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.