Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 24 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Scherpere Hyundai i30 N is klaar voor de volgende ronde

Na de normale de i30, die aan het begin van dit jaar zijn facelift al kreeg, brengt Hyundai nu ook de aangescherpte hot hatch i30 N naar buiten.

Liefhebbers weten dat de Hyundai i30 N het model was – dat alweer drie jaar geleden – de hothatch-markt flink wakker schudde. De nieuweling maakte een uitstekend debuut in deze competitieve klasse en tijdens onze tests en reportages bleek dat de i30 N  het zijn concurrentie heel erg moeilijk maakte. De i30 N bewees zich als een volwassen, scherp sturende hot hatch. Dat die nu dus verder is fijngeslepen, maakt dat we staan te trappelen om hem weer te testen. Hoe goed de vorige al was, zie je onder andere in deze video, waarin-ie een duel aangaat met de Ford Focus ST op het circuit van Racepark Meppen.

Design

Het ontwerp van de nieuwe N is nog strakker dan dat van zijn voorganger. De nieuwe grille, aangepaste bumpers en een scherpere neus maken het design nog net even iets agressiever. Ondanks de sportieve uitstraling laten de V-vormige koplampen de i30 toch ook wat dromerig uit zijn ogen kijken.

Meer vermogen

Gelukkig is de vernieuwde i30 N allesbehalve slaperig. De viercilinder heeft net als voorheen 250 pk en 353 Nm. Maar er is ook weer een Performance Package beschikbaar, die 5 pk en 39 Nm meer heeft dan z’n voorganger. Daarmee is hij nu goed voor een totaal vermogen van 280 pk en heeft hij 392 Nm aan trekkracht. Ook trekt de gefacelifte i30 N 0,2 seconden sneller op naar de 100km/h. Aan de achterwielophanging van de gefacelifte i30 N is een extra stabilisatorstang toegevoegd. Die moet in combinatie met de opnieuw afgestelde stuurinrichting zorgen voor een nog sportievere besturing.

Automaat

De Hyundai i30 N werd eerder alleen met een handbak geleverd. Maar na deze facelift kun je ook kiezen voor een automaat, al moet je dan wel dat Performance Package bestellen. Het gaat hierbij om een achttraps automaat met dubbele koppeling en drie rijstanden. Met een grote grijns kun je kiezen voor de N Grin Shift, waarbij je 20 seconden een vermogensboost krijgt, bijvoorbeeld als je wilt inhalen. Je kunt ook N Power Shift selecteren, en daarmee schakelt de bak vooral sneller. Als laatste kun je een soort racestand instellen door N Track Sense Shift in te schakelen. Die is gemaakt voor maximale rondetijden, bij voorkeur op een circuit.

Wil je echt alles uit je i30 halen? Ga dan voor de optionele sportstoelen. Deze stoelen zijn uit één stuk gemaakt en zijn 2,2 kilo lichter dan de standaard stoelen. Deze alcantara/leder stoelen geven je extra ‘side support’ en zien er door het N logo en blauwe stiksels ook sportiever uit. De scherpere N staat later dit jaar klaar voor de straat- of circuitrace bij de dealers. Prijzen maakt Hyundai later bekend.

De nieuwe Hyundai i30 N
N stoelen van de nieuwe Hyundai i30 N

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.