Autovisie
Autovisie Nieuws 4 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Gaat dit jaar ook de vier miljoenste Tesla de weg op?

Dankzij de verkoop van bijna één miljoen auto’s doorbrak Tesla de grens van twee miljoen verkochte exemplaren sinds de oprichting van het merk. Maar de grote vraag is, haalt Tesla dit jaar ook de grens van vier miljoen?

Volgens de website Inside EVs zou dat mogelijk kunnen zijn, al verwacht het medium dat de afzet er nét onder blijft. Op dit moment leverde Tesla volgens Inside EVs meer dan 2.335.000 exemplaren af. Het volume, dat een ultiem record binnen de auto-industrie is, werd door de website zelf berekend. Zij komt op meer dan een half miljoen stuks van de Model S en Model X, alsmede meer dan 1,8 miljoen eenheden van de Model 3 en Model Y tezamen. Tesla geeft de productie- en verkoopcijfers alleen per productlijn op, niet per modellijn helaas.

Twee miljoenste Tesla Model 3

De Amerikaanse autobouwer maakt al vele kwartalen achter elkaar méér auto’s dan ervoor. In het laatste kwartaal van 2021 werd een nieuw record neergezet. De fabrikant wist 308.600 auto’s te maken. Met die output rolt al spoedig de 2,5 miljoenste Tesla van de band en ziet de twee miljoenste Model 3/Model Y het levenslicht.

Review: Tesla Model 3 (2019)

Minimaal 1,5 miljoen auto’s

Met de huidige productievolumes levert Tesla elke maand 100.000 auto’s af. Maar dat is met de twee huidige fabrieken operationeel. De Amerikanen zetten momenteel in het Duitse Berlijn nog een faciliteit neer, terwijl nog een fabriek in Amerika verschijnt. Het levert nog hogere productiecijfers op, aangezien er van kannibalisme beperkt sprake is. Inside EVs gaat ervan uit dat 2022 minimaal 1,5 miljoen auto’s in 2022 kan maken. Dat brengt het totale productievolume op 3,7 miljoen stuks. Máár, Tesla verraste in het vierde kwartaal van 2021 vriend en vijand door veel meer auto’s te maken dan verwacht. Tenminste, als de cijfers die het communiceert ook daadwerkelijk kloppen. De mijlpaal van vier miljoen gloort aan de horizon.

Model onder Tesla Model 3
Kleine Tesla Tesla

Nederlandse verkoop ingestort

De Nederlandse markt haakt voorlopig af om verkooprecord na verkooprecord neer te zetten. Na het uitermate succesvolle 2019 kelderde de afzet in 2020. Afgelopen jaar daalde de afzet enorm. De cijfers halveerden ruimschoots. Tesla wist hier te lande 4151 auto’s af te leveren. Dat was er precies één meer dan het in december 2020 deed, waarmee het toen op exact 8957 registraties over heel 2020 uit kwam. De Model 3 was vorig jaar de kurk waarop het merk dreef. Van het voorlopige instapmodel wist de importeur 2565 stuks af te leveren, tegen 8371 in het jaar daarvoor. De Model S werd viermaal (2020: 292 stuks) afgeleverd, de Model X (292) zelfs twee maal. De resterende 1580 stuks kwamen op conto van nieuwkomer Model Y.

Lagere prijsklasse

Tesla zal het leveringsprogramma in de komende jaren uitbreiden. De belangrijkste nieuweling voor Europa wordt het type onder de Model 3. Die auto brengt Tesla in een lagere prijsklasse, waar meer kopers zitten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.