Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 3 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Tesla levert bijna miljoen auto’s in één jaar af

Het is Tesla net niet gelukt om één miljoen auto’s in één jaar af te leveren, maar een afzet van iets meer dan 936.000 stuks is al een prestatie van jewelste.

Tesla’s bijzondere geheim: winst komt niet uit verkoop auto’s

De Amerikaanse autobouwer wist namelijk 87% meer auto’s in 2021 te bouwen dan in heel 2020. Dat het een nieuw record is, mag duidelijk zijn. En niet alleen voor Tesla, voor de complete auto-industrie. Nooit eerder wist een autofabrikant zoveel elektro-auto’s in een jaar af te zetten.

model y
Model Y

Minder productie, meer afleveringen

Tesla wist in 2020 net niet de half miljoen-grens te passeren. De wereldwijde afzet bleef in dat jaar steken op 499.550 exemplaren. Nu zit Tesla bijna tegen een verdubbeling aan. De extreme groei komt op conto van de Model 3 en de toevoeging van de Model Y. Laatstgenoemde is inmiddels ook in Europa leverbaar. Van de Model 3 en Model Y tezamen produceerde Tesla vorig jaar precies 930.422 stuks. Er gingen er 936.172 stuks naar klanten. De bouw van de Model S en Model X werd eveneens verlaagd om voorraad uit het eerdere jaar uit te leveren. Tesla maakte 24.390 stuks van de hatchback en crossover. Liefst 24.964 klanten haalden hun exemplaar op.

‘Autopilot-video van zelfrijdende Tesla in scène gezet’

Nu ook officieel onderzoek naar Tesla en gamen tijdens het rijden

Nachtmerrie

Hoewel het een uiterst succesvol commercieel jaar voor de Amerikaanse autobouwer was, noemt Elon Musk, topman van Tesla, het jaar 2021 een “supply chain nightmare”. Problemen in de onderdelenvoorziening drukten het 2021-resultaat, zo blijkt. Toch wist Tesla beter dan gepland het jaar af te ronden. Analisten zetten op basis van de eerdere resultaten lager in voor het vierde kwartaal van 2021. Uiteindelijk wist de autobouwer elke drie maanden een hoger groeicijfer te laten zien, een lijn die al in de jaren ervoor werd ingezet.

Model 3
Model 3

Productiecapaciteit omhoog

Tesla, dat zijn meeste modellen in Noord-Amerika afzet, bouwt zijn auto’s in verschillende fabrieken. Het complete programma rolt in Fremont (Amerika) van de band. In Shanghai maakt het bedrijf de Model 3 en Model Y. Binnenkort start de bouw van de Model 3 en Model Y in het Duitse Berlijn. In Austin (Amerika) opent de fabrikant eveneens een fabriek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.