Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 22 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Nu ook officieel onderzoek naar Tesla en gamen tijdens het rijden

Even geleden schreven we al over de redelijk opmerkelijke Passenger Play-functie, waarmee passagiers in een Tesla tijdens het rijden een spelletje kunnen spelen op het grote infotainmentscherm. De NHTSA is inmiddels een onderzoek gestart.

Dat schrijft Automotive News vandaag. Het gaat om een onderzoek naar 580.000 auto’s van Tesla, die sinds 2017 zijn verkocht en het mogelijk maken om tijdens het rijden een spel te spelen. Dat kan inmiddels al ruim een jaar, maar nu pas grijpt de NHTSA in. Het gaat daarbij om de Model S, 3, X en Y. De functie ‘kan de bestuurder afleiden en de kans op een ongeluk vergroten’, zo stelt de organisatie. Goh…

Melding van Tesla

Overigens is het niet zo dat het spelletje op het scherm zomaar geactiveerd kan worden. Wie rijdend een spel opstart, krijgt een melding van de auto. De passagier moet dan bevestigen dat alleen hij of zij zich met het spelletje gaat bezighouden, en niet de bestuurder. Daarmee doet Tesla natuurlijk een beroep op de verantwoordelijkheid van de inzittenden.

Tesla Model 3 spelletjes spelen
Foto: Martijn Bravenboer

De NHTSA gaat de functie nu grondig onderzoeken. Ook gaat het kijken naar de frequentie en de manier waarop het systeem gebruikt wordt. De organisatie stelt dat Passenger Play ontworpen moet zijn volgens bepaalde richtlijnen, en de bestuurder uiteraard niet moet afleiden.

Je kunt nu ook rijdend een spel spelen in een Tesla Model 3?

Instrumentarium

Het probleem zit ‘m uiteraard in het feit dat de bestuurder het centrale infotainmentsysteem echt moet gebruiken tijdens het rijden. Dat scherm is namelijk de enige plek waar de bestuurder vrijwel alle functies van de auto’s kan bedienen. Ook fungeert het scherm als instrumentarium, en dus is het spelen van een spel door de passagier mogelijk al snel een grote afleiding. Om nog maar te zwijgen over de gevaren wanneer de bestuurder zélf een spel speelt, terwijl de Tesla middels de Auto Pilot-functie autonoom rijdt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.