Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 13 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Je kunt nu ook rijdend een spel spelen in een Tesla Model 3?

Voorheen kon je enkel spelletjes op het infotainmentscherm van je Tesla spelen als de auto geparkeerd stond. Nu kan het ook tijdens het rijden.

Althans, daar kwam de Amerikaan Vince Patton achter. Hij zag een filmpje van een andere Tesla-eigenaar, die vertelde dat het mogelijk was om een spelletje te spelen terwijl de auto aan het rijden was. “Ik was stomverbaasd dat het videogame ineens op het scherm tevoorschijn kwam. Het is absoluut krankzinnig”, zo laat Patton weten tegenover Associated Press. In onderstaande video vertelt hij over het voorval.

Het gaat om een spel waarbij je met een vinger het scherm moet aanraken. Doe je dat niet, dan stopt het spel, maar blijft de muziek wél draaien en het beeld ook actief op het grote centrale display van de auto. Patton heeft inmiddels aan aanklacht ingediend bij de NHTSA, de Amerikaanse veiligheidsorganisatie.

Volgens The New York Times laat de Tesla, als je een spelletje opstart, wel een scherm zien met de mededeling dat ‘het spelen van een spel terwijl de auto in beweging is, enkel bedoeld is voor passagiers’. Maar omdat het scherm in een Model 3 (de auto waar het nu om gaat) gebruikt wordt voor allerlei functies, wordt de bestuurder hoe dan ook afgeleid door een spelletje. Ook al speelt de bestuurder zelf niet eens een spel. Het zou gaan om de spelletjes Solitaire en Sky Force Reloaded.

Onderzoek NHTSA

De NHTSA heeft al laten weten dat het bezig is om dit voorval te onderzoeken. Het stelt wel dat het nog een formeel onderzoek moet opstarten. “We zijn op de hoogte van de zorgen van chauffeurs en bespreken de functie met de fabrikant”, zo laat een woordvoerder weten tegenover Carscoops. “De ‘Vehicle Safety Act’ verbiedt fabrikanten voertuigen te verkopen met ontwerpfouten die onredelijke risico’s voor de veiligheid met zich meebrengen.” Of je in Nederland ook een dergelijk spel kunt spelen tijdens het rijden, is nog niet bekend.

Het is de zoveelste keer dat Tesla in het nieuws komt rondom de werking van diens systemen. Het Autopilot-systeem zorgt al jaren voor opschudding. Onlangs werd Tesla nog aangeklaagd wegens een bizarre Autopilot-crash, waarbij een man inreed op patrouillewagens van de politie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.