Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 13 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Lancia heeft grootse plannen en wil Mercedes-Benz achterna

Lancia werkt hard aan een wederopstanding en heeft grootse plannen. De Italianen willen Mercedes-Benz achterna gaan.

Dat laat Luca Napolitano, de baas van Lancia, weten tegenover Automotive News Europe. “We moeten nog hard werken en goed kijken naar onze benchmark, en die maatstaf is voor ons Mercedes-Benz. Daarmee bedoel ik niet dat we de strijd willen aangaan met Mercedes, want dat zou naïef zijn, maar het is een voorbeeld van een merk waar we naar kijken.”

Lancia Thema 8.32

Gerecyclede materialen

Lancia wil dus een premium positie in de markt gaan innemen, net als Mercedes-Benz dat doet. Zo willen de Italianen binnen Stellantis het merk zijn dat de meeste herbruikbare materialen in auto’s gebruikt. “We willen heel graag auto’s bouwen met een aanzienlijk deel van gerecyclede materialen.” Bovendien richt het merk zich vooral op Europa, waar elektrische auto’s heel erg belangrijk en gewild zijn. Nederland is daarom ook één van de belangrijke markten voor het merk.

Het plan van Lancia is om dealers in louter stedelijke gebieden te hebben, om op die manier kosten laag te houden en de winstgevendheid te vergroten. Napolitano wil in Europa zo’n 100 verkooppunten realiseren, verdeeld over 60 steden. Die verkooppunten moeten bovendien gedeeld worden met andere Stellantis-merken. Ook wil Napolitano meer auto’s online gaan verkopen. “Mijn doel is om het mogelijk te maken een auto met slechts drie ‘clicks’ te kopen.”

Lancia buiten Europa?

Dat alles betekent overigens niet dat Lancia er niet over nadenkt ook buiten Europa auto’s te gaan bouwen. “Als zaken goed gaan, waarom zouden we dan geen rechtsgestuurde auto’s naar Japan, Zuid-Afrika of Australië brengen?”, aldus de topman.

Lancia Ypsilon

Wat in elk geval zeker is, is dat Lancia binnen afzienbare tijd met nieuwe modellen komt. In 2024 presenteert het een volledig nieuwe Ypsilon, die er met een hybride- en volledig elektrische aandrijflijn komt. Twee jaar later verschijnt een compacte crossover. Die zal enkel als EV verschijnen, daar Lancia al heeft aangegeven per 2026 enkel nog elektro-auto’s te bouwen. In 2o28 komt er een volgende compacte hatchback bij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.